1 łyżka soli na 1 l wody
1,6 kg świeżych jędrnych ogórków
gruntowych
2,5 l wody
wiązka kopru
0,5 główki czosnku lub więcej
6 cm chrzan średnicy 2cm
można liść wiśni
Przygotowanie:
Ogórki, koper, chrzan myjemy w zimnej
wodzie. Kroimy na kawałki nieobrany ze skórki chrzan, rozgniatamy
ząbki czosnku. Ogórki, koper, czosnek, chrzan dzielimy na 3 porcje.
Następnie warstwami wypełniamy kamionkę zaczynając od 1 porcji
składników. I tak aż zużyjemy wszystko. Gotujemy wodę (w czajniku lub garnku), po zagotowaniu odmierzamy po 1 l i rozpuszczamy w niej sól. Na koniec zalewamy wodą ogórki.
Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy. Podczas ciepłych dni i nocy
już po ok. 2 dobach będziemy mogli się cieszyć smakiem pysznych
ogórków małosolnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.