czwartek, lipca 02, 2015

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Przepis na 5 litrową kamionkę.

Składniki: 
1 łyżka soli na 1 l wody

1,6 kg świeżych jędrnych ogórków gruntowych

2,5 l wody

wiązka kopru

0,5 główki czosnku lub więcej

6 cm chrzan średnicy 2cm

można liść wiśni



Przygotowanie:
Ogórki, koper, chrzan myjemy w zimnej wodzie. Kroimy na kawałki nieobrany ze skórki chrzan, rozgniatamy ząbki czosnku. Ogórki, koper, czosnek, chrzan dzielimy na 3 porcje. Następnie warstwami wypełniamy kamionkę zaczynając od 1 porcji składników. I tak aż zużyjemy wszystko. Gotujemy wodę (w czajniku lub garnku), po zagotowaniu odmierzamy po 1 l i rozpuszczamy w niej sól. Na koniec zalewamy wodą ogórki. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy. Podczas ciepłych dni i nocy już po ok. 2 dobach będziemy mogli się cieszyć smakiem pysznych ogórków małosolnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...