piątek, lipca 31, 2015

PRZEPIS NA DOMOWE MLEKO KOKOSOWE I KOKTAJL Z MANGO ;)


Od kilku miesięcy przygotowuję sama mleko kokosowe. Podaję je Dzieciom zamiast mleka krowiego w czasie infekcji górnych dróg oddechowych (nabiał odzwierzęcy zagęszcza śluz i utrudnia oczyszczanie dróg oddechowych), wykorzystuję jako baza do koktajli i dodatek do sosów czy zup. Mleko kokosowe jest tanie (koszt 200g wiórków kokosowych- ok. 3 zł), proste w przygotowaniu i zdrowe!

Mleko kokosowe m.in:
- przyspiesza metabolizm,
- poprawia trawienie,
- ułatwia wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin i aminokwasów,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- przeciwdziała starzeniu się, gdyż zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy,
- ma minimalne ilości cholesterolu, mogą więc je spożywać osoby mające problemy z układem krążenia,
- pozytywnie wpływa na produkcję zdrowego cholesterolu (HDL) w wątrobie.
Źródło: "Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości", D. Wolfe

Przepis na domowe mleko kokosowe:
Składniki:
200g wiórków kokosowych
1,5 litra wody

Przygotowanie:
Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera, zalewamy 0,75l wrzącej wody. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok.3 minuty. Następnie na wysokie naczynie, nakładamy sito wyłożone gazą, przelewając przez nie zawartość blendera. Wyciskamy łyżką wiórki pozostałe na sitku- aż do ostatniej kropli ;) W naczyniu mamy już pierwszą porcję gotowego mleka! Wyciśnięte płatki wrzucamy z powrotem do blendera, ponownie zalewamy 0,75l wrzącej wody i miksujemy 3 minuty. Powtarzamy również czynność przelewania przez sito i wyciskania wiórków. I tak zrobiliśmy już pyszne mleko kokosowe. Teraz najlepiej je schłodzić w lodówce. Przed spożyciem wymieszać, bo mleko się rozwarstwia. Przechowywać w lodówce 3-4 dni.


Przepis na koktajl z mango na mleku kokosowym:
Składniki na 4 porcje:
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1,5-2 szklanki mleka kokosowego (w zależności od Waszych upodobań smakowych i konsystencji)
1 mango
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Ugotuj 1/4 szklanki kaszy jaglanej, wystudź. Do blendera wrzuć kaszę jaglaną, obrane i pokrojone mango, łyżeczkę miodu oraz wlej mleko kokosowe. Wszystkie składniki miksuj przez około 3 minuty na wysokich obrotach. I gotowe! Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłyśmy swojego mela kokosowego, ale może czas to zmienić. Koktajl mangowy brzmi przekonująco.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...