Oto przepis na tradycyjną, polską pizzę na grubym cieście drożdżowym. Taką pizzę znam z dzieciństwa! Zajadaliśmy się nią kiedyś, nie wiedząc nawet, że zwą ją "pizzą". Był to jakiś tam "placek na słono", przygotowywany przez moją ciocię kucharkę. Później, kiedy poznałam Męża, okazało się, że w jego rodzinie robi się taką pizzę często, ale równie często wychodzi zakalec. Metodą prób i błędów, Moja Druga Połówka udoskonaliła przepis, dochodząc do perfekcji! Żadnego zakalca, ciasto puszyste, grube, przepyszne, doskonałe!
Składniki na ciasto:
5 dag drożdży piekarskich
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Składniki na wierzch pizzy:
1 łyżeczka cukru
Składniki na wierzch pizzy:
tak naprawdę- co dusza zapragnie ;)
ja dodaję zazwyczaj: cebulę, pieczarki, żółty ser, szynkę konserwową/ ewent. mielonkę (to bardzo niezdrowa wersja!...) - te składniki kojarzą mi się właśnie z dzieciństwem i tą pizzą.
ja dodaję zazwyczaj: cebulę, pieczarki, żółty ser, szynkę konserwową/ ewent. mielonkę (to bardzo niezdrowa wersja!...) - te składniki kojarzą mi się właśnie z dzieciństwem i tą pizzą.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać resztę składników, wymieszać. Dolać mleko z drożdżami. Wyrobić dokładnie ręką lub mikserem ze specjalną nakładką do ciężkiego ciasta. Po wyrobieniu rozwałkować na stolnicy, a następnie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Później przełożyć na blachę i pozostawić, aż znowu troszkę podrośnie. Po tym czasie, posypać dowolnymi składnikami (w tej wersji pizzy rezygnuję z sosu. Po upieczeniu polewam ciasto ketchupem).
Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 25-30 minut, wszystko zależy od wielkości blachy i grubości ciasta. Jeśli blacha jest duża, pieczemy krócej, jeśli blacha jest tradycyjna do ciast, pizza wyjdzie gruba, pieczemy więc dłużej. Zalecam sprawdzanie ciasta drewnianym patyczkiem.
Życzę smacznego powrotu do dzieciństwa :)
Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 25-30 minut, wszystko zależy od wielkości blachy i grubości ciasta. Jeśli blacha jest duża, pieczemy krócej, jeśli blacha jest tradycyjna do ciast, pizza wyjdzie gruba, pieczemy więc dłużej. Zalecam sprawdzanie ciasta drewnianym patyczkiem.
Życzę smacznego powrotu do dzieciństwa :)
Ale wspaniale wygląda, zjadlabym taką :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło idealnie puszyste :) dodałam sos na ciasto przed pieczeniem i pizza bardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPo prostu pyszna!!! Najlepsza pizza na grubym cieście jaka jadłam. Dzisiaj powtórka :))
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakuje 😃 my ją też bardzo lubimy😉
UsuńWitam odkrywczą mamę pizza po prostu rewelacyjna,szukałam w internecie długo dobrego przepisu i w końcu znalazłam dzięki pani,prawdziwy smak dziecinstwa.POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!!!I jeszcze dodam że posmarowałam po wierzchu gotowym sosem do pizzy taki z puszki z firmy dawtona tylko go przyprawiłam po swojemu ,dodałam czosnek zioła i po prostu NIEBO W GĘBIE.!!!!!
OdpowiedzUsuńOch, bardzo się cieszę :)) Pozdrawiam ciepło!
UsuńUdostępniłem na fb i wszyscy znajomi piękną są zachwyceni pozdrawiam serdecznie 😁
UsuńCieszę się i dziękuję :)
UsuńWyszla przepyszna! Dzis przypomniala mi Pani moje dziecinstwo! :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie najlepsze przepis na domową pizze. Prosty, konkretny, super!
OdpowiedzUsuńKompletnie nic mi nie wyszło, tylko zakalec. Co mogłam zrobić nie tak(?)😕 może to wina drożdży, bo już po rozpuszczeniu w mleku nic się z nimi nie działo... Jak odstawiłam "do wyrośnięcia", to też niepowodzenie:-(
OdpowiedzUsuńTroszkę mnie to zniechęciło, ale nie poddam się łatwo i będę jeszcze próbowała zrobić ciasto z tego przepisu.
Mogą być winne drożdże, mogłoby też mleko za gorące i drożdże w nim umarły... Ja jak widzę, że drożdże nie rosną, to wylewam zaczyn i robię od nowa ;)
UsuńZakalec może też wyjść jeśli ciasto jest za rzadkie. Proszę się nie poddawać i piec ponownie. My robimy pizze co weekend od kilkunastu już lat- to już nasza tradycja :)
Witam proszę mi podać w ml ile to jest 1/3 oleju pytam bo chcę dokładnie zrobić to prezestaw dla mamy
OdpowiedzUsuńSzklanka ma 250ml. Zatem 1/3 szklanki to będzie 250:3= 83,3, proszę więc mniej więcej dodać 80ml oleju ;) Trzymam kciuki, by się udało! Smacznego ;)
Usuńa jakiej wielkości jest blacha?
OdpowiedzUsuńPiekę na tą ilość na dużej blaszce z piekarnika.
OdpowiedzUsuńA można użyc Suchych drożdży? I w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńJasne, że można- też czasem używam właśnie suszonych. Wystarczy torebka, czyli jakieś 7-10g.
OdpowiedzUsuńOj tak, taka pizza bardzo przypomina dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńzajebista
OdpowiedzUsuńIdealna !👌 taka jak mamy:) dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńTo już kolejna upieczona pizza wg tego przepisu
OdpowiedzUsuńWszystkie znikają w mig😉
A ja zostałam pizzermamą:))
Super! Gratulacje ;)
UsuńCzy można pominąć jajko?
OdpowiedzUsuńMój Mąż kiedyś zapomniał dodać jajka i wyszło ;)
UsuńPychota ,nic dodać nic ująć ,smacznego ,dziękuję.
OdpowiedzUsuńPychotka ! Dzięki za przepis !
OdpowiedzUsuńNa jak długo odlozyc drozdze z mlekiem?
OdpowiedzUsuńAż powstanie pianka ;) Zazwyczaj trwa to kilka minut
UsuńWyszła cudowna puszysta pizza jak u mamy Pani Kapitan.
OdpowiedzUsuńBóg zapłać za przepis.
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam ciepło
UsuńPamiętam pizzę mojej mamy jak robiła, było na niej całe mnóstwo składników, próbowałam zrobić tak samo, i jednak ciasto tego nie uniósło i nie wyrosło tak fajnie.
OdpowiedzUsuńWyszło idealnie, przepis na ciasto jest skrojony na miarę, kwestia dodatków jak zwykle indywidualna. My posmarowaliśmy ciasto w blasze oliwą i polaliśmy sosem pomidorowym w stylu włoskim, to z dodatków co puszcza wodę przy pieczeniu, odparowaliśmy wcześniej na patelni i pizza wyszła doskonała.
OdpowiedzUsuńJa do ciasta wsypuję po pół małej łyżeczki papryki i pieprzu, ciasto na blaszce smaruję cienko przecierem pomidorowym i na to kładę dodatki...polecam, też jest świetna.. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ przecierem jednak mi nie smakuje (kiedyś już próbowałam), ale z dodaniem przypraw do ciasta brzmi genialnie- na pewno spróbuję! Dzięki za podzielenie się swoim pomysłem ;) Pozdrawiam!
UsuńWitam 😊, czy mogę zastapic drożdże tymi w proszku ? Na jaka blachę jest ciasto ? Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można dodać drożdży w proszku. Wystarczy torebka (ok.7g). Pizzę zawsze robię na blaszce tej piekarnikowej (co jest w komplecie z piekarnikiem). Życzę smacznego!
UsuńPizza wychodzi przepyszna!Korzystam z tego przepisu już bardzo długo. Ale dziś mam pytanie. Czy mogę ciasto na pizzę zrobić dziś, odstawić do lodówki i upiec dopiero rano?
OdpowiedzUsuńTak, można je w misce, pod przykryciem przechować w lodówce do dnia następnego. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńTEGO SZUKAŁAM
OdpowiedzUsuńMożna posypać serem
OdpowiedzUsuńWyszło super, rewelacja
OdpowiedzUsuńOgromnie polecam! Najlepsze ciasto na pizze jakie kiedykolwiek jadłem! :)
OdpowiedzUsuńO, jak się cieszę! Smacznego :)
UsuńKiedy włożyć je do lodówki? W którym momencie jeśli chodzi o przepis?
OdpowiedzUsuńNie trzeba wcale wkładać do lodówki ;) Chyba, że chcesz przedłużyć czas wyrastania ciasta, bo np. wychodzisz z domu i nie możesz jej kontrolować. Wtedy najlepiej wstawić do lodówki po wymieszani wszystkich składników (przed rozłożeniem jej na blachę. Pizza na blaszce już musi być kontrolowana). Mam nadzieję, że wyjdzie Ci smaczna ;) Daj znać! Pozdrawiam :)
UsuńCzy można zamiast mleka dać ciepła wodę?
OdpowiedzUsuńMożna dodać wodę! Też tak czasem robię ;) Wychodzi też na mleku roślinnym ;)
UsuńMyślałam ze nie urośnie , bo z drożdżami w sumie nic sie nie działo … ale jednak urosło :) , przepis jest Ok :) ale mąki sypie na oko , zeby ciasto nie było ani za rzadkie ani za twarde :)
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzi. Ciasto pyszne i puszyste. :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu piekło się w prodiżu.
OdpowiedzUsuńrobię od lat taką samą ale daję 10 dg drożdzy ,składniki identyczne ,tylko po upieczeniu na talerzu już polewam ją gorącym sosem pomidorowym w którym jest duża ilość ziół i czosnku ,a obok pizzy wykładam sałatkę z mixu sałat ,pomidora ,ogórka, kiełków ,papryki itp,
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy składniki na wierzch pizzy dawać surowe?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można dawać surowe warzywa, np. pieczarki. Jeśli lubisz pizzę ze szpinakiem czy jarmużem, to warto je dodać na ostatnią minutę pieczenia, ponieważ inaczej się spalą, są za delikatne. Udanego wypieku ;)
UsuńCzy składniki powinny mieć pokojową temperaturę, głównie chodzi mi o jajka
OdpowiedzUsuńTak, składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
OdpowiedzUsuń