poniedziałek, czerwca 24, 2013

PIZZA DOMOWA (pizza po polsku/ pizza dzieciństwa)




Oto przepis na tradycyjną, polską pizzę na grubym cieście drożdżowym. Taką pizzę znam z dzieciństwa! Zajadaliśmy się nią kiedyś, nie wiedząc nawet, że zwą ją "pizzą". Był to jakiś tam "placek na słono", przygotowywany przez moją ciocię kucharkę. Później, kiedy poznałam Męża, okazało się, że w jego rodzinie robi się taką pizzę często, ale równie często wychodzi zakalec. Metodą prób i błędów, Moja Druga Połówka udoskonaliła przepis, dochodząc do perfekcji! Żadnego zakalca, ciasto puszyste, grube, przepyszne, doskonałe!


Składniki na ciasto:
5 dag drożdży piekarskich
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Składniki na wierzch pizzy:
tak naprawdę- co dusza zapragnie ;)
ja dodaję zazwyczaj: cebulę, pieczarki, żółty ser, szynkę konserwową/ ewent. mielonkę (to bardzo niezdrowa wersja!...) - te składniki kojarzą mi się właśnie z dzieciństwem i tą pizzą.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać resztę składników, wymieszać. Dolać mleko z drożdżami. Wyrobić dokładnie ręką lub mikserem ze specjalną nakładką do ciężkiego ciasta. Po wyrobieniu rozwałkować na stolnicy, a następnie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Później przełożyć na blachę i pozostawić, aż znowu troszkę podrośnie. Po tym czasie, posypać dowolnymi składnikami (w tej wersji pizzy rezygnuję z sosu. Po upieczeniu polewam ciasto ketchupem).
Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 25-30 minut, wszystko zależy od wielkości blachy i grubości ciasta. Jeśli blacha jest duża, pieczemy krócej, jeśli blacha jest tradycyjna do ciast, pizza wyjdzie gruba, pieczemy więc dłużej. Zalecam sprawdzanie ciasta drewnianym patyczkiem.


Życzę smacznego powrotu do dzieciństwa :)

53 komentarze:

  1. Ale wspaniale wygląda, zjadlabym taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło idealnie puszyste :) dodałam sos na ciasto przed pieczeniem i pizza bardzo ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu pyszna!!! Najlepsza pizza na grubym cieście jaka jadłam. Dzisiaj powtórka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że smakuje 😃 my ją też bardzo lubimy😉

      Usuń
  4. Witam odkrywczą mamę pizza po prostu rewelacyjna,szukałam w internecie długo dobrego przepisu i w końcu znalazłam dzięki pani,prawdziwy smak dziecinstwa.POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!!!I jeszcze dodam że posmarowałam po wierzchu gotowym sosem do pizzy taki z puszki z firmy dawtona tylko go przyprawiłam po swojemu ,dodałam czosnek zioła i po prostu NIEBO W GĘBIE.!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, bardzo się cieszę :)) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
    2. Udostępniłem na fb i wszyscy znajomi piękną są zachwyceni pozdrawiam serdecznie 😁

      Usuń
    3. Cieszę się i dziękuję :)

      Usuń
  5. Wyszla przepyszna! Dzis przypomniala mi Pani moje dziecinstwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To zdecydowanie najlepsze przepis na domową pizze. Prosty, konkretny, super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kompletnie nic mi nie wyszło, tylko zakalec. Co mogłam zrobić nie tak(?)😕 może to wina drożdży, bo już po rozpuszczeniu w mleku nic się z nimi nie działo... Jak odstawiłam "do wyrośnięcia", to też niepowodzenie:-(
    Troszkę mnie to zniechęciło, ale nie poddam się łatwo i będę jeszcze próbowała zrobić ciasto z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być winne drożdże, mogłoby też mleko za gorące i drożdże w nim umarły... Ja jak widzę, że drożdże nie rosną, to wylewam zaczyn i robię od nowa ;)
      Zakalec może też wyjść jeśli ciasto jest za rzadkie. Proszę się nie poddawać i piec ponownie. My robimy pizze co weekend od kilkunastu już lat- to już nasza tradycja :)

      Usuń
  8. Witam proszę mi podać w ml ile to jest 1/3 oleju pytam bo chcę dokładnie zrobić to prezestaw dla mamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka ma 250ml. Zatem 1/3 szklanki to będzie 250:3= 83,3, proszę więc mniej więcej dodać 80ml oleju ;) Trzymam kciuki, by się udało! Smacznego ;)

      Usuń
  9. a jakiej wielkości jest blacha?

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekę na tą ilość na dużej blaszce z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  11. A można użyc Suchych drożdży? I w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jasne, że można- też czasem używam właśnie suszonych. Wystarczy torebka, czyli jakieś 7-10g.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj tak, taka pizza bardzo przypomina dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealna !👌 taka jak mamy:) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. To już kolejna upieczona pizza wg tego przepisu
    Wszystkie znikają w mig😉
    A ja zostałam pizzermamą:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Mój Mąż kiedyś zapomniał dodać jajka i wyszło ;)

      Usuń
  17. Pychota ,nic dodać nic ująć ,smacznego ,dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychotka ! Dzięki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  19. Na jak długo odlozyc drozdze z mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż powstanie pianka ;) Zazwyczaj trwa to kilka minut

      Usuń
  20. Wyszła cudowna puszysta pizza jak u mamy Pani Kapitan.
    Bóg zapłać za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Pamiętam pizzę mojej mamy jak robiła, było na niej całe mnóstwo składników, próbowałam zrobić tak samo, i jednak ciasto tego nie uniósło i nie wyrosło tak fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyszło idealnie, przepis na ciasto jest skrojony na miarę, kwestia dodatków jak zwykle indywidualna. My posmarowaliśmy ciasto w blasze oliwą i polaliśmy sosem pomidorowym w stylu włoskim, to z dodatków co puszcza wodę przy pieczeniu, odparowaliśmy wcześniej na patelni i pizza wyszła doskonała.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja do ciasta wsypuję po pół małej łyżeczki papryki i pieprzu, ciasto na blaszce smaruję cienko przecierem pomidorowym i na to kładę dodatki...polecam, też jest świetna.. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przecierem jednak mi nie smakuje (kiedyś już próbowałam), ale z dodaniem przypraw do ciasta brzmi genialnie- na pewno spróbuję! Dzięki za podzielenie się swoim pomysłem ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  24. Witam 😊, czy mogę zastapic drożdże tymi w proszku ? Na jaka blachę jest ciasto ? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można dodać drożdży w proszku. Wystarczy torebka (ok.7g). Pizzę zawsze robię na blaszce tej piekarnikowej (co jest w komplecie z piekarnikiem). Życzę smacznego!

      Usuń
  25. Pizza wychodzi przepyszna!Korzystam z tego przepisu już bardzo długo. Ale dziś mam pytanie. Czy mogę ciasto na pizzę zrobić dziś, odstawić do lodówki i upiec dopiero rano?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można je w misce, pod przykryciem przechować w lodówce do dnia następnego. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  26. Wyszło super, rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  27. Ogromnie polecam! Najlepsze ciasto na pizze jakie kiedykolwiek jadłem! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kiedy włożyć je do lodówki? W którym momencie jeśli chodzi o przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba wcale wkładać do lodówki ;) Chyba, że chcesz przedłużyć czas wyrastania ciasta, bo np. wychodzisz z domu i nie możesz jej kontrolować. Wtedy najlepiej wstawić do lodówki po wymieszani wszystkich składników (przed rozłożeniem jej na blachę. Pizza na blaszce już musi być kontrolowana). Mam nadzieję, że wyjdzie Ci smaczna ;) Daj znać! Pozdrawiam :)

      Usuń
  29. Czy można zamiast mleka dać ciepła wodę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać wodę! Też tak czasem robię ;) Wychodzi też na mleku roślinnym ;)

      Usuń
  30. Myślałam ze nie urośnie , bo z drożdżami w sumie nic sie nie działo … ale jednak urosło :) , przepis jest Ok :) ale mąki sypie na oko , zeby ciasto nie było ani za rzadkie ani za twarde :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zawsze wychodzi. Ciasto pyszne i puszyste. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. U mnie w domu piekło się w prodiżu.

    OdpowiedzUsuń
  33. robię od lat taką samą ale daję 10 dg drożdzy ,składniki identyczne ,tylko po upieczeniu na talerzu już polewam ją gorącym sosem pomidorowym w którym jest duża ilość ziół i czosnku ,a obok pizzy wykładam sałatkę z mixu sałat ,pomidora ,ogórka, kiełków ,papryki itp,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...