sobota, lipca 23, 2011

KOTLETY SOJOWE

Oto propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny, także kobiet w ciąży.
Podane składniki starczą na porcje dla 5 osób. My (2 osoby dorosłe) mamy obiad na 2 dni + przegryzka :)

Składniki:
175 g soi
2 duże marchewki
mały kawałek selera
1 duża cebula
pęczek koperku
jajko
przyprawy (ja dodaję łyżkę zielonej czubricy oraz pieprz, ale można dodać inne przyprawy)
ewentualnie bułka tarta- jeśli będzie potrzebna

Przygotowanie:
Soję musisz namoczyć co najmniej na 12 godzin (tak, jak robi się to z fasolą czy grochem). Następnie odlej wodę z moczenia, wlej świeżą i gotuj soję ok. 2 godzin na małym ogniu i bez soli! Zbierającą się na wodzie pianę zbieraj łyżką, co jakiś czas dolewaj wody, by nie przypalić garnka lub soi! Ugotuj do miękkości marchew oraz seler (ja wrzucam je do garnka z soją pod koniec gotowania). Gdy soja się ugotuje, odlej z niej wodę i odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiel soję stopniowo dodając cebulę, marchew, seler, jajko, koperek, przyprawy. Sprawdź ręką masę- jeśli łatwo da się uformować kotleciki- jest ok, jeśli masa klei się do dłoni wsyp trochę bułki tartej, wymieszaj dokładnie i ponownie sprawdź. Uformowane kotlety smaż z dwóch stron na oliwie z oliwek aż się zarumienią.

Kotlety sojowe świetnie smakują z kaszą lub ryżem, sosem grzybowym oraz surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...