piątek, lipca 08, 2011

CZEKOLADOWE JEŻYKI

I znowu przepis z mojej ulubionej książki kucharskiej „Kuchnia świata” Wyd. Arti. 
                                                                    
                                                                     
Ciasteczka robi się błyskawicznie!

Składniki:
125g masła
125g cukru pudru
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżka mleka
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka naturalnego kakao
1,5 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki płatków owsianych (ja dodałam muesli)
2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Rozpuść masło, dodaj cukier, miód, sodę rozpuszczoną w mleku. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz pozostałe składniki. Stopniowo wlewaj masę maślaną, energicznie mieszając ręką. Lep w dłoniach ciasteczka, rozpłaszcz je delikatnie na natłuszczonej blaszce. Piecz ok. 15 min. w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika powinny być miękkie, lecz po ostygnięciu stwardnieją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...