Nie lubię tortów, ale ten jest wyśmienity! Niebo w gębie! Robimy go wspólnie z Mężem na różne okazje dla całej rodziny. Niektórzy chcieliby go jeść co tydzień. Wykonanie to żadna filozofia, cała tajemnica tkwi w przepisie pochodzącym ze strony Kwestii smaku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe/przepis.html
My oczywiście musieliśmy dodać coś od siebie, czyli robimy dwie warstwy kremu (zamiast jednej) i wrzucamy miękkie owoce typu truskawki, maliny, jagody, banany itp.
Składniki:
Ciasto:
• 120 g czekolady gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 125 ml kwaśnej śmietany 18%
• 100 g drobnego cukru trzcinowego lub białego cukru pudru
• 300 g mąki
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka sody
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g miękkiego masła
• 150 g cukru (to nie błąd, to druga porcja cukru)
• 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
Polewa:
• 180 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 150 ml kwaśnej śmietany 18%
Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 torebki śmietan-fix
Owoce, np. truskawki, wiśnie, banany, jagody, maliny itp.
Ciasto:
• 120 g czekolady gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 125 ml kwaśnej śmietany 18%
• 100 g drobnego cukru trzcinowego lub białego cukru pudru
• 300 g mąki
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka sody
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g miękkiego masła
• 150 g cukru (to nie błąd, to druga porcja cukru)
• 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
Polewa:
• 180 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 150 ml kwaśnej śmietany 18%
Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 torebki śmietan-fix
Owoce, np. truskawki, wiśnie, banany, jagody, maliny itp.
Przygotowanie:
- W bain-marie ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym.
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier (tę drugą porcję, czyli 150g), potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na sztywną pianę.
- Ciasto rozłożyć do trzech tortownic wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piec przez 20-25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce.
- Czekoladę na polewę roztopić w bain-marie i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną.
- W wysokim naczyniu ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.
- Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu deserowym lub paterze, posmarować grubo bitą śmietaną, nałożyć pokrojone drobno owoce, przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć kolejną warstwę bitej śmietany i znowu owoce, przydusić trzecim blatem ciasta. Posmarować wierzch i boki polewą czekoladową. Schłodzić ok. 2 godzin przed podaniem.
Ale pyszniutki ten torcik. Cała moja rodzina się nim zachwyca.
OdpowiedzUsuń