wtorek, lipca 05, 2011

TORT CZEKOLADOWY DEVIL


Nie lubię tortów, ale ten jest wyśmienity! Niebo w gębie! Robimy go wspólnie z Mężem na różne okazje dla całej rodziny. Niektórzy chcieliby go jeść co tydzień. Wykonanie to żadna filozofia, cała tajemnica tkwi w przepisie pochodzącym ze strony Kwestii smaku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe/przepis.html
 My oczywiście musieliśmy dodać coś od siebie, czyli robimy dwie warstwy kremu (zamiast jednej) i wrzucamy miękkie owoce typu truskawki, maliny, jagody, banany itp. 

Składniki:
Ciasto:
120 g czekolady gorzkiej, połamanej na kosteczki
125 ml kwaśnej śmietany 18%
100 g drobnego cukru trzcinowego lub białego cukru pudru
300 g mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
150 g cukru (to nie błąd, to druga porcja cukru)
2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
Polewa:
180 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
150 ml kwaśnej śmietany 18%
Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 torebki śmietan-fix
Owoce, np. truskawki, wiśnie, banany, jagody, maliny itp.

Przygotowanie:
  • W bain-marie ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym.
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier (tę drugą porcję, czyli 150g), potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na sztywną pianę.
  • Ciasto rozłożyć do trzech tortownic wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piec przez 20-25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce.
  • Czekoladę na polewę roztopić w bain-marie i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną.
  • W wysokim naczyniu ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.
  • Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu deserowym lub paterze, posmarować grubo bitą śmietaną, nałożyć pokrojone drobno owoce, przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć kolejną warstwę bitej śmietany i znowu owoce, przydusić trzecim blatem ciasta. Posmarować wierzch i boki polewą czekoladową. Schłodzić ok. 2 godzin przed podaniem.

1 komentarz:

  1. Ale pyszniutki ten torcik. Cała moja rodzina się nim zachwyca.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...