środa, września 30, 2015
PLACKI DYNIOWE Z TAHINĄ
Jak to jest, że najlepsze przepisy wychodzą spontanicznie? Tak właśnie było z tymi plackami- miałam dynię i coś chciałam z nią zrobić, tylko sama nie wiedziałam jeszcze co. Moje Dzieciaki zażyczyły sobie placki, więc padło na placki dyniowe. Receptura powstała natomiast tak: trochę tego, trochę tamtego, a może jeszcze i to... ;) I tak oto wyszło przepyszne i zaskakujące śniadanie. Okazuje się, że tahina do dyni pasuje idealnie!
Składniki:
200 g puree z dyni, gęstego (odsączyć nadmiar wody)
0,5 szklanki mąki ryżowej (można zastąpić inną)
0,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki tahiny
1 łyżka syropu ryżowego, miodu lub innego
1,5 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Puree z dyni mieszamy trzepaczką z jogurtem, dodajemy jajka, tahinę i syrop ryżowy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto, nakładamy łyżką na suchą teflonową patelnię (ewentualnie delikatnie wysmarowaną masłem). Smażyć na średnim ogniu. Podawać ciepłe ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placków dyniowych chyba jeszcze nie jadłyśmy. Na pewno jednak są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńŻe tak powiem: o, mamo :D Wyglądają pycha!
OdpowiedzUsuń