środa, września 30, 2015

PLACKI DYNIOWE Z TAHINĄ


Jak to jest, że najlepsze przepisy wychodzą spontanicznie? Tak właśnie było z tymi plackami- miałam dynię i coś chciałam z nią zrobić, tylko sama nie wiedziałam jeszcze co. Moje Dzieciaki zażyczyły sobie placki, więc padło na placki dyniowe. Receptura powstała natomiast tak: trochę tego, trochę tamtego, a może jeszcze i to... ;)  I tak oto wyszło przepyszne i zaskakujące śniadanie. Okazuje się, że tahina do dyni pasuje idealnie!

Składniki:
200 g puree z dyni, gęstego (odsączyć nadmiar wody)
0,5 szklanki mąki ryżowej (można zastąpić inną)
0,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki tahiny
1 łyżka syropu ryżowego, miodu lub innego
1,5 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Puree z dyni mieszamy trzepaczką z jogurtem, dodajemy jajka, tahinę i syrop ryżowy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto, nakładamy łyżką na suchą teflonową patelnię (ewentualnie delikatnie wysmarowaną masłem). Smażyć na średnim ogniu. Podawać ciepłe ;)

2 komentarze:

  1. Placków dyniowych chyba jeszcze nie jadłyśmy. Na pewno jednak są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Że tak powiem: o, mamo :D Wyglądają pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...