czwartek, września 24, 2015

SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY


Chlebek jest smaczny, słodki, a do tego zawiera zdrowe składniki. Pasuje idealnie na drugie śniadanie do szkoły. Dzieci będą zachwycone! A poza tym, przygotowanie go to żadna filozofia ;)

Składniki:
150 g upieczonej dyni (zważonej po upieczeniu)- surową lub z mrożonki dynię wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w 200 st. ok. 15 minut
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych + do posypania formy
1/4 szklanki melasy
2 płaskie łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu
50 g masła roztopionego
1/4 szklanki najlepszej oliwy
1/4 szklanki płynnego miodu
2 czubate łyżki dżemu
2 jajka
1 duży banan
pestki dyni do posypania chlebka

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną formę keksową posmarować oliwą i oprószyć mąką razową wymieszaną z otrębami lub płatkami owsianymi. Ja użyłam foremki silikonowej. W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon. Roztopić masło i wlać do drugiej dużej miski, dodać oliwę, miód, dżem, jajka i pokrojonego na plasterki banana. Rozgnieść banana i dynię widelcem a następnie wymieszać razem wszystkie składniki. Wlać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do czasu aż składniki się przemieszają. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać pestkami dyni i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut lub do czasu aż wetknięty patyczek będzie suchy (u mnie była to godzina).

Źródło: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...