Według najnowszych badań przeprowadzonych w Polsce wynika, że 90% dzieci w wieku 18-36 miesięcy spożywa za dużo soli, a 80% za dużo cukru! Niestety wychodzi na to, że w rodzice mają za małą wiedzę, w jaki sposób karmić swoje pociechy. Czy naprawdę nie podawanie maluchom słodkości to pozbawianie ich dzieciństwa? Czy nie solenie dziecięcych potraw, sprawia że pozbawiamy najmłodszych smaku? Bzdura! A jednak bardzo często jestem oskarżana podobnymi stwierdzenia, bo moje dziecko nie zna cukru i soli. Niestety jestem uważana za surową matkę czy jakiegoś dziwoląga, dlatego wszyscy- młodzi czy starzy (nie licząc Męża, który jako jedyny podziela moje zdanie), przemycają i dokarmiają słodkościami Rysia!
Nie wszyscy jesteśmy dietetykami, dlatego każdy, kto wychowuje małe dziecko powinien się zapoznać z zaleceniami dietetyków. Jakie są podstawy żywienia kilkulatków? Jakie produkty podawać? W jakich ilościach? Jak przygotowywać posiłki? Na te pytania plus garść przepisów kulinarnych znajdziecie w bezpłatnym "Poradniku żywienia dziecka w wieku od 1.-3. roku życia". Dostępny jest on w w wersji elektronicznej TUTAJ. Polecam i zachęcam do wdrożenia wskazówek specjalistów od żywienia najmłodszych.
Dziękuję za link. Już widzę, że z przepisów z pewnością skorzystam:)
OdpowiedzUsuń