środa, marca 27, 2013

SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM NIGELI LAWSON

Zapewne do zdrowych przysmaków proponowany sernik nie należy, ale wychodzę z założenia, że to co przygotujemy sami w domu, jest o wiele zdrowsze od tego, co kupujemy gotowe do spożycia. Dlatego zachęcam do wypróbowania domowej roboty sernika z masłem orzechowym, który nie dosyć, że jest przepyszny, to jeszcze łatwy i szybki do przygotowania. Talent kulinarny bądź cukierniczy nie jest potrzebny ;)

Składniki na spód sernika:
 200g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych, owsianych itp.
50 g masła
100 g groszku z czekolady lub zwykłej gorzkiej czekolady
50 g orzeszków solonych.

Przygotowanie:
Wszystkie powyższe składniki miksujemy w jednej misce, by się rozdrobniły i połączyły. Przekładamy następnie do tortownicy i ugniatamy palcami. Wkładamy do lodówki na czas przyrządzania masy serowej (później będzie wszystko zapiekać...).

Składniki na masę serową:
500g sera twarogowego do serników o temp. pokojowej
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
3 całe jajka
3 zółtka
200g miałkiego cukru
2 czubate łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy w jednej misce. Wyciągamy z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem ciasta. Wylewamy na to masę serową, a następnie pieczemy całość 50 minut piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Składniki na górną warstwę:
250ml kwaśnej śmietany
100g mlecznej (musi być mleczna- nie kombinujcie z inną!) czekolady
30g brązowego cukru

Przygotowanie:
Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę oraz cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważamy, by się nie zagotowało. Odstawiamy w momencie, gdy czekolada połączy się ze śmietaną i powstanie aksamitny sosik ;)

Gdy sernik się upiecze (czyli po 50 min.), wyciągamy go na chwilę z piekarnika, wlewamy sos czekoladowo- śmietanowy i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut (wierzch powinien się delikatnie ściąć).

Gotowe! Prawda, że żadna filozofia? Kto zna przepisy Nigeli Lawson, wie, że gotuje ona prosto i szybko. 


Najlepiej sernik ten smakuje następnego dnia, wyjęty prosto z lodówki. A znika niesamowicie szybko...

4 komentarze:

  1. no a byś zaprosiła na taki sernik swoją najwierniejszą czytelniczke ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zapraszam serdecznie. Będzie mi bardzo miło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest to najlepszy sernik swiecie. Potwierdzone przez wielu zjadaczy :-). A przepis podawany dalej caly czas.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...