200g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych, owsianych itp.
50 g masła
100 g groszku z czekolady lub zwykłej gorzkiej czekolady
50 g orzeszków solonych.
Przygotowanie:
Wszystkie powyższe składniki miksujemy w jednej misce, by się rozdrobniły i połączyły. Przekładamy następnie do tortownicy i ugniatamy palcami. Wkładamy do lodówki na czas przyrządzania masy serowej (później będzie wszystko zapiekać...).
Składniki na masę serową:
500g sera twarogowego do serników o temp. pokojowej
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
3 całe jajka
3 zółtka
200g miałkiego cukru
2 czubate łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy w jednej misce. Wyciągamy z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem ciasta. Wylewamy na to masę serową, a następnie pieczemy całość 50 minut piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Składniki na górną warstwę:
250ml kwaśnej śmietany
100g mlecznej (musi być mleczna- nie kombinujcie z inną!) czekolady
30g brązowego cukru
Przygotowanie:
Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę oraz cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważamy, by się nie zagotowało. Odstawiamy w momencie, gdy czekolada połączy się ze śmietaną i powstanie aksamitny sosik ;)
Gdy sernik się upiecze (czyli po 50 min.), wyciągamy go na chwilę z piekarnika, wlewamy sos czekoladowo- śmietanowy i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut (wierzch powinien się delikatnie ściąć).
Gotowe! Prawda, że żadna filozofia? Kto zna przepisy Nigeli Lawson, wie, że gotuje ona prosto i szybko.
Najlepiej sernik ten smakuje następnego dnia, wyjęty prosto z lodówki. A znika niesamowicie szybko...
omomomom... ślinotok ;)
OdpowiedzUsuńno a byś zaprosiła na taki sernik swoją najwierniejszą czytelniczke ;)
OdpowiedzUsuńA zapraszam serdecznie. Będzie mi bardzo miło :)
OdpowiedzUsuńJest to najlepszy sernik swiecie. Potwierdzone przez wielu zjadaczy :-). A przepis podawany dalej caly czas.
OdpowiedzUsuń