środa, marca 20, 2013

KOKOSANKI

Kupne kokosanki są zawsze twarde, czego nie lubię. Te domowe są zupełnie inne :)
Przepis, który Wam dzisiaj przekazuję pochodzi z czasów mojego dzieciństwa. Jest prosty i szybki, nawet dziecko poradzi sobie z upieczeniem tych pysznych i zdrowych ciasteczek. Zdrowych, ponieważ nie zawierają w swym składzie tłuszczu do wypieków, a dodatek płatków owsianych dostarcza wielu cennych składników odżywczych, np. błonnika. 


Trzeba tylko pamiętać, by natłuścić samą blachę oraz by gorące jeszcze kokosanki zdejmować ostrą łopatką (inaczej będą się kruszyć).







Składniki:
4 białka
125g cukru (lub jeśli ktoś lubi baaaardzo słodkie to 200g)
cukier waniliowy
szczypta soli
100g wiórków kokosowych
100g płatków owsianych błyskawicznych

Przygotowanie:
Białka z dodatkiem soli i cukru ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy, wiórki, płatki i delikatnie wymieszać, ale nie mikserem. Łyżką układać bardzo luźno porcje ciastek na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Piec w temp. 140-160 st. C ok. 20-30 minut, aż będą lekko złote.


Prawda, że szybkie i proste?

Jeszcze dodam, że kiedy piekę ciasto drożdżowe, sernik lub inne, które wymaga użycia samych żółtek jaj, białka zamrażam w plastikowym pojemniku. Dzięki temu nie marnuję tego, czego akurat w tej chwili nie potrzebuję, a zostawiam sobie na niedaleką przyszłość. Później wystarczy tylko odmrozić białka, by upiec np. kokosanki ;) Białka można przechowywać w zamrażarce nawet 3 miesiące.

1 komentarz:

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...