Kupne kokosanki są zawsze twarde, czego nie lubię. Te domowe są zupełnie inne :)
Przepis, który Wam dzisiaj przekazuję pochodzi z czasów mojego dzieciństwa. Jest prosty i szybki, nawet dziecko poradzi sobie z upieczeniem tych pysznych i zdrowych ciasteczek. Zdrowych, ponieważ nie zawierają w swym składzie tłuszczu do wypieków, a dodatek płatków owsianych dostarcza wielu cennych składników odżywczych, np. błonnika.
Trzeba tylko pamiętać, by natłuścić samą blachę oraz by gorące jeszcze kokosanki zdejmować ostrą łopatką (inaczej będą się kruszyć).
Składniki:
4 białka
125g cukru (lub jeśli ktoś lubi baaaardzo słodkie to 200g)
cukier waniliowy
szczypta soli
100g wiórków kokosowych
100g płatków owsianych błyskawicznych
Przygotowanie:
Białka z dodatkiem soli i cukru ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy, wiórki, płatki i delikatnie wymieszać, ale nie mikserem. Łyżką układać bardzo luźno porcje ciastek na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Piec w temp. 140-160 st. C ok. 20-30 minut, aż będą lekko złote.
Prawda, że szybkie i proste?
Jeszcze dodam, że kiedy piekę ciasto drożdżowe, sernik lub inne, które
wymaga użycia samych żółtek jaj, białka zamrażam w plastikowym
pojemniku. Dzięki temu nie marnuję tego, czego akurat w tej chwili nie
potrzebuję, a zostawiam sobie na niedaleką przyszłość. Później wystarczy
tylko odmrozić białka, by upiec np. kokosanki ;) Białka można przechowywać w zamrażarce nawet 3 miesiące.
Mniam!!! Na pewno upiekę! To będzie smak dzieciństwa moich dzieci. :D
OdpowiedzUsuń