piątek, lipca 27, 2012

GOFRY DOSKONAŁE


Przepis ten znalazłam kilka lat temu w internecie i niestety nie zapisałam autora. Nie będę więc ściemniać, że przepis jest mój, chciałam tylko się z Wami podzielić „miksturą” na gofry naprawdę idealne. Chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku, smakowite z bitą śmietaną i letnimi owocami. Gofry znad morza mogą się schować!

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1szklanka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
1 łyżka cukru
2 jajka- osobno żółtka, osobno białka
trochę oleju (wlewam około 2 łyżek), może być rozpuszczone masło

Przygotowanie:
Mąkę, mleko, wodę, proszek, sól, cukry, żółtka oraz olej połączyć mikserem w dużej misce. W wysokim naczyniu ubić na sztywno białka, a następnie dodać je do ciasta i delikatnie połączyć. Piec w porządnie nagrzanej gofrownicy, aż będą złote ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...