Oto
chleb, który kojarzy nam się z dzieciństwem. Chrupiąca skórka,
miękki w środku. Wyśmienicie smakuje jeszcze ciepły z samym
masłem! Zachowuje świeżość dłużej niż ten kupny, ale raczej
zjada się go ekspresowo, więc długo nie poleży. Ma tylko jedną
malutką wadę- zakwas robi się kilka dni, a ciasto na chleb trzeba
zacząć przygotowywać od samego rana, by go zjeść na kolację …
Mimo wszystko, warto się poświęcić! Zapewniam Was, że upieczecie
pierwszy raz i będziecie musiały go piec już często.
Przepis
znalazłam w wydaniu specjalnym „Mojego gotowania. Ciasta za
grosik” 9/2011.
Składniki
na zakwas:
5
garści jasnej żytniej mąki
Przygotowanie:
Najlepiej
zakwas przygotowywać w słoiku ok. 0,5- 0,75 l (absolutnie nie wolno
używać metalowych miseczek itp.). Do słoika wsyp garść mąki, a
następnie dolej tyle letniej przegotowanej wody, by powstał zaczyn
o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszaj i pozostaw w cieple.
Przez cztery kolejne dni dosypuj po garści mąki, dolewając znowu
tyle letniej przegotowanej wody, by utrzymywała się konsystencja
gęstej śmietany. Dwa razy dziennie należy też mieszać zaczyn. Po
około 2-3 dniach powinien zacząć „bąbelkować” i pachnieć.
Piątego
dnia zakwas jest gotowy.
Składniki
na 2 małe bochenki lub 1 duży bochen chleba:
4
pełne łyżki zakwasu
600
g mąki żytniej razowej
0,5
szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1,5
łyżeczki soli
tłuszcz
do foremek
białko
płatki
owsiane do posypania
Przygotowanie:
Weź
dużą miskę. 4 łyżki zakwasu wymieszaj ze 100g mąki żytniej
razowej i 1/4 szklanki letniej wody. Odstaw na 4 godziny... (powstaje
nam tzw. rozczyn)
… Po
4 godzinach:
otręby
zalej wodą. Rozczyn wymieszaj z otrębami, solą i 500g mąki,
dolewając tyle letniej przegotowanej wody, by ciasto miało
konsystencję bardzo gęstej śmietany. Znowu odstaw na 4 godziny …
… Po
4 godzinach:
ciasto
podziel na pół lub nie, jeśli wolisz 1 duży bochen, włóż do
natłuszczonych foremek, posmaruj białkiem, posyp płatkami
owsianymi, odstaw na 2 godziny...
… Po
2 godzinach:
Piecz
w temp. 220 st. C przez 20 minut, a później zmniejsz temp. Do 200
st. C i piecz jeszcze 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z
foremek i wystudź na kratce. Gdy ostygnie, zwołaj wszystkich
domowników, wyciągnij masło i zajadajcie się przepysznym domowym
chlebem na zakwasie...
Dziękuję za ten przepis. Ostatnio jestem na etapie przejścia z kupnego pieczywa na własne wyroby i poszukuję smacznych przepisów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam