piątek, lutego 03, 2012

CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE


Oto chleb, który kojarzy nam się z dzieciństwem. Chrupiąca skórka, miękki w środku. Wyśmienicie smakuje jeszcze ciepły z samym masłem! Zachowuje świeżość dłużej niż ten kupny, ale raczej zjada się go ekspresowo, więc długo nie poleży. Ma tylko jedną malutką wadę- zakwas robi się kilka dni, a ciasto na chleb trzeba zacząć przygotowywać od samego rana, by go zjeść na kolację … Mimo wszystko, warto się poświęcić! Zapewniam Was, że upieczecie pierwszy raz i będziecie musiały go piec już często.

Przepis znalazłam w wydaniu specjalnym „Mojego gotowania. Ciasta za grosik” 9/2011.

Składniki na zakwas:
5 garści jasnej żytniej mąki

Przygotowanie:
Najlepiej zakwas przygotowywać w słoiku ok. 0,5- 0,75 l (absolutnie nie wolno używać metalowych miseczek itp.). Do słoika wsyp garść mąki, a następnie dolej tyle letniej przegotowanej wody, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszaj i pozostaw w cieple. Przez cztery kolejne dni dosypuj po garści mąki, dolewając znowu tyle letniej przegotowanej wody, by utrzymywała się konsystencja gęstej śmietany. Dwa razy dziennie należy też mieszać zaczyn. Po około 2-3 dniach powinien zacząć „bąbelkować” i pachnieć.
Piątego dnia zakwas jest gotowy.

Składniki na 2 małe bochenki lub 1 duży bochen chleba:
4 pełne łyżki zakwasu
600 g mąki żytniej razowej
0,5 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1,5 łyżeczki soli
tłuszcz do foremek
białko
płatki owsiane do posypania

Przygotowanie:
Weź dużą miskę. 4 łyżki zakwasu wymieszaj ze 100g mąki żytniej razowej i 1/4 szklanki letniej wody. Odstaw na 4 godziny... (powstaje nam tzw. rozczyn)

Po 4 godzinach:
otręby zalej wodą. Rozczyn wymieszaj z otrębami, solą i 500g mąki, dolewając tyle letniej przegotowanej wody, by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Znowu odstaw na 4 godziny …

Po 4 godzinach:
ciasto podziel na pół lub nie, jeśli wolisz 1 duży bochen, włóż do natłuszczonych foremek, posmaruj białkiem, posyp płatkami owsianymi, odstaw na 2 godziny...

Po 2 godzinach:
Piecz w temp. 220 st. C przez 20 minut, a później zmniejsz temp. Do 200 st. C i piecz jeszcze 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremek i wystudź na kratce. Gdy ostygnie, zwołaj wszystkich domowników, wyciągnij masło i zajadajcie się przepysznym domowym chlebem na zakwasie...

1 komentarz:

  1. Dziękuję za ten przepis. Ostatnio jestem na etapie przejścia z kupnego pieczywa na własne wyroby i poszukuję smacznych przepisów.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...