piątek, lutego 24, 2012

ZAPIEKANE ŚWIDERKI Z INDYKIEM


Była prośba o przepis na zapiekankę makaronową, oto i ona.

Składniki:
300 g piersi z indyka (ewentualnie z kurczaka)
300 ml przecieru pomidorowego
200 g pieczarek
cebula (ewentualnie bez cebuli dla karmiących)
150 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
100 g startego żółtego sera
400 g makaronu świderki
tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki na plasterki i wszystko usmażyć razem na patelni. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną, dodając sól, pieprz i tymianek. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć do niego makaron, usmażone mięso z cebulą i pieczarkami, zalać przecierem ze śmietaną. Wszystko wymieszać, a na końcu posypać serem. Zapiekać 25 minut w temp. 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...