Była
prośba o przepis na zapiekankę makaronową, oto i ona.
Składniki:
300
g piersi z indyka (ewentualnie z kurczaka)
300
ml przecieru pomidorowego
200
g pieczarek
cebula (ewentualnie bez cebuli dla karmiących)
150
ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
100
g startego żółtego sera
400
g makaronu świderki
tymianek,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron
ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka,
pieczarki na plasterki i wszystko usmażyć razem na patelni.
Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną, dodając sól, pieprz i
tymianek. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć do
niego makaron, usmażone mięso z cebulą i pieczarkami, zalać
przecierem ze śmietaną. Wszystko wymieszać, a na końcu posypać
serem. Zapiekać 25 minut w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.