Środek
zimy i tęsknię za świeżymi i soczystymi warzywami! Jak tu jeść
codzienną porcję warzyw, gdy w warzywniaczku taki mały wybór?
Czekam na rzodkiewki, szparagi, pomidory, ogórki … hmmmm chcę
lato! Lato na talerzu!
Póki
co znalazłam chwilowe pocieszenie w sałatce z białą rybą, ryżem
i odrobiną warzyw.
Inspirowałam
się przepisem z Biblioteczki Poradnika Domowego- „Żółty
talerz”.
Składniki:
200
g ugotowanej i rozdrobnionej białej ryby
2
woreczki ugotowanego ryżu
czerwona
papryka
puszka
kukurydzy
pęczek
szczypiorku
120g
zielonych oliwek
małe
winne jabłko (ja nie dodałam, bo nie lubię w sałatkach jabłek)
trochę
posiekanego koperku (miałam tylko suszony)
SOS:
2
łyżki soku z cytryny
3
łyżki oliwy extra vergine
2
łyżki przegotowanej wody
mała
łyżeczka ostrej musztardy
mała
łyżeczka miodu
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Składniki
sosu dokładnie wymieszać i lekko schłodzić. Ugotowaną rybę
rozdrobnić widelcem. Oliwki skroić na plasterki. Paprykę oczyścić
i pokroić w kostkę. Jabłko po usunięciu gniazda nasiennego
pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać sosem, wymieszać, doprawić. Przed podaniem schłodzić.
Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać sosem, wymieszać, doprawić. Przed podaniem schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.