Składniki:
min.10
sztuk usmażonych naleśników
100
g startej gorzkiej czekolady (ale krem czekoladowy typu Nutella też
może być)
100
g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
ulubiona
konfitura owocowa
2
jajka – osobno białka, osobno żółtka
250
g twarogu
100
ml śmietany 12%
cukier
waniliowy
Przygotowanie:
Żółtka
jaj dokładnie łączymy z twarogiem, śmietaną oraz cukrem. Białka
ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu. Następnie na wysmarowaną
tłuszczem blachę lub naczynie żaroodporne kładziemy pierwszego
naleśnika. Wykładamy warstwy według schematu: naleśnik-
czekolada- naleśnik-orzechy- naleśnik- dżem i posypujemy
rodzynkami- naleśnik- masa serowa- naleśnik- itd. aż starczy nam
naleśników oraz mas do ich przekładania. Na ostatni naleśnik
wykładamy ubite białka i rozsmarowujemy (można rozsmarować też
na boki). Tak przygotowany tort zapiekamy w 150- 170 st. aż białka
zrobią się złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.