czwartek, kwietnia 25, 2013
MAKARON Z DYNIĄ I SOSEM POMIDOROWYM
Składniki:
300g makaronu np. Pappardelle Czaniecki
500g dyni świeżej lub mrożonej
500g passaty pomidorowej
1 mała cebula
2 łyżki śmietany 12%
płaska łyżeczka masła
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. Przesmażamy na maśle na złoty kolor. Dynię obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki (kostka ok. 4cm x 4cm). Dodajemy na patelnię do przesmażonej cebuli, solimy. Następnie dusimy na średnim ogniu do miękkości oraz odparowania nadmiaru wody z warzywa. Kiedy z dyni powstanie papka, wlewamy passatę pomidorową, dodaje łyżeczkę ziół prowansalskich, gotujemy ok. 5 minut.Teraz pozostaje nam jeszcze dodać 2 łyżki śmietany, dokładnie wymiesza, ewentualnie doprawić do smaku i sos jest gotowy.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, polecam Papardelle Czaniecki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.