niedziela, października 16, 2011

ŚLEDZIE W SOSIE SALSA

Właściwie nie wiem, czy to jest sos salsa czy pomidorowy. Próbowałam zrobić podobny do tego kupnego salsa i wyszedł smaczny. A jak się nazywa, to już nie ma znaczenia...

Składniki:
0,5 kg matjasów
0,5 l gęstego sosu pomidorowego, tzw. passaty
2 cebule
1 czerwona papryka
ocet winny z białego wina
zioła prowansalskie
słodka papryka
pieprz
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:
Śledzie wymocz, by nie były za słone (jedni moczą godzinę, inni 12h- w zależności od gustu). Pokrój cebulę w piórka, a paprykę w kostkę, a następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po około 5 minutach, gdy papryka delikatnie zmięknie, dodaj sos pomidorowy, łyżkę octu oraz przyprawy do smaku. Duś około 15 minut na małym ogniu. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Gdy śledzie się wymoczą, pokrój je na paski długości ok.2-3 cm. Wrzuć do miski i zalej wystygniętym już sosem salsa. Włóż do lodówki na kilka godzin. 

1 komentarz:

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...