Na
początku ciąży miałam zachcianki na śledzie, musztardę i
chrzan. Śniły mi się po nocach, czułam ich zapach i smak. Podczas
Bożego Narodzenia wszyscy zajadali się świątecznymi wypiekami, a
ja wciągałam kolejną porcję śledzi... A od słodkiego mnie
odrzucało.
Te
śledzie smakują nie tylko ciężarnym. Panowie zajadają się nimi
przy mocniejszych trunkach, nadają się też więc na imprezy.
Składniki:
0,5 kg matjasów
4
średnie żółte cebule
łyżka
cukru
odrobina
octu
olej
lub oliwa z oliwek
pieprz
w ziarenkach
ziele
angielskie
liście
laurowe
Przygotowanie:
Śledzie
namoczyć na kilka godzin. W tym samym czasie cebule pokroić w
talarki, wrzucić do miski, dodać łyżeczkę cukru, skropić octem,
dodać kilka ziarenek pieprzu, a następnie zmaserować. Gdy śledzie
uzyskają odpowiednią słoność (wg uznania), należy pokroić je
na ok. 3cm paski. W naczyniu układać warstwy: śledzie, cebula,
liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i od początku.
Zalać olejem lub oliwą z oliwek, by było to nasączone. Zostawić
zamknięte na parę dni, najlepiej tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.