poniedziałek, czerwca 06, 2011

PIZZA ZDROWA, BO DOMOWA :)

Ta pizza jest u nas hitem podczas spotkań z rodziną, znajomymi, ale przede wszystkim jest już tradycją każdego weekendu :) Według nas jest ona smaczniejsza nawet od tej z pizzerii. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami. Przepis jest na 2 cienkie pizze blachy piekarnikowej.

Składniki:
300 ml wody o temperaturze ok. 37 st. C
7 g suchych drożdży lub ok. 35g świeżych
450 g mąki szymanowskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soli

Przygotowanie:
Mąkę przesianą przez sito rozsypujemy na stolnicy, formując kopiec, w środek którego wlewamy wodę i wsypujemy suche drożdże . Delikatnie mieszamy palcami, by połączyły się z wodą. W przypadku świeżych drożdży- należy je najpierw rozpuścić w wodzie, a następnie wlać w dziurę kopca oraz delikatnie wymieszać. Czekamy około 5 minut, by drożdże zaczęły rosnąć. Pojawiające się bąbelki powietrza świadczą o rosnących drożdżach. Następnie wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy sól. Mieszamy wszystkie składniki palcami. Po wstępnym połączeniu się składników, wyrabiamy ciasto dłońmi przez minimum15 minut, podsypując stolnicę mąką. Tak długi czas jest niezbędny, by napowietrzyć ciasto. Musi być ono elastyczne i delikatnie wilgotne, lecz nie klejące się do palców. Sprawdzam to wciskając palec w ciasto, jeśli wróci do poprzedniego kształtu, jest dobrze wyrobione :) Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na minimum 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy na 2 części. My jedną zamrażamy na następny tydzień, a drugą odstawiamy na minimum jedną godzinę. Po tym czasie ciasto musi być puszyste. Teraz możemy nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę. Jeśli jest to 250 st. C to włączamy termoobieg, jeśli macie lepszy piekarnik z wyższą temperaturą wystarczy grzanie góra- dół. W momencie nagrzewania się piekarnika rozciągamy palcami ciasto i wykładamy na blasze. Następnie rozkładamy swoje ulubione składniki, zaczynając oczywiście od sosu. Dopiero po nagrzaniu się piekarnika wkładamy pizze na jeden poziom niżej niż środkowy. Pieczemy 5-8 minut, czyli do zarumienienia się ciasta.

A później już możemy zachwycać się pyszną domową pizzą ;)



2 komentarze:

  1. Ciasto wychodzi super. Nie trzeba już chodzić do pizzerii :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz robiliśmy wg przepisu i linka podanego. Wyszła super. Trochę nam się spiekła bo trzymaliśmy za długo. Max trzeba trzymać 10 min. Polecamy, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...