Jest to kolejny przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia świata” Wyd. Arti i znowu troszkę zmodyfikowany pod nasze kubki smakowe ;)
Przepis jest na tort o średnicy 23cm, a ponieważ nie miałam takiej tortownicy postanowiłam zrobić małe torciki. Owszem wyszły, lecz napracowałam się przy tym podwójnie lub nawet bardziej.
Przepis jest na tort o średnicy 23cm, a ponieważ nie miałam takiej tortownicy postanowiłam zrobić małe torciki. Owszem wyszły, lecz napracowałam się przy tym podwójnie lub nawet bardziej.
Tort(-ciki) wygląda(-ją) smakowicie i taki(-e) też jest (są). Nadaje się na każdą okazje, np. na Dzień Ojca, który już jutro.
Niestety tort nie jest polecany kobietom karmiącym piersiom, gdyż zawiera duże ilości czekolady i cukru ;(
Składniki:
150g gorzkiej czekolady
90g roztopionego masła
100g cukru
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
100g mąki
100g konfitury morelowej
Polewa:
15g miękkiego masła
125g czekolady gorzkiej
6 łyżek przygotowanej mocnej kawy
100g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Roztop 150g czekolady w bain-marie. Zdejmij z ognia. Odstaw do wystudzenia. Utrzyj masło z cukrem na pianę. Dodaj- po jednym- żółtka, a następnie przestudzoną czekoladę (przestudzoną, ale jeszcze płynną). Dobrze wymieszaj, dodaj po trochu mąkę. Ubij białka na sztywną pianę i połącz ostrożnie z przygotowaną masą. Przełóż ją do otwieranej, NIE wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Wstaw na około godzinę do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 160 st. C.
Wyjmij z formy po wystudzeniu. Przetnij na pół w poprzek. Posmaruj środkową część konfiturą. Przyłóż do niej drugą część.
Zrób polewę:
Wyjmij z formy po wystudzeniu. Przetnij na pół w poprzek. Posmaruj środkową część konfiturą. Przyłóż do niej drugą część.
Zrób polewę:
rozpuść masło i czekoladę w bain- marie. Dodaj kawę, cukier puder i wanilię. Wymieszaj, by nie było grudek. Posmaruj polewą ciasto. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.