środa, czerwca 15, 2011

CIASTECZKA IMBIROWE


Przepis zaczerpnęłam z książki „Kuchnia świata” Wyd. Arti, ale troszkę go zmodyfikowałam. 

 

Składniki:
100g masła
100g cukru pudru
1 łyżka płynnego miodu
1 jajko
300g mąki + odrobina do podsypania stolnicy
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka sody

Przygotowanie:
W misce utrzyj masło z cukrem i miodem. Dodaj jajko i dalej ucieraj. Dodaj suche składniki i wymieszaj na gładką masę, która nie powinna się przyklejać do dłoni (może się zdarzyć, że w rzeczywistości zużyjesz trochę więcej mąki niż podałam. Wszystko zależy od tego, jaki jest miód). Ciasto należy odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie porządnie (inaczej ciasto może się przyklejać) podsyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto na ok. 3 mm i wycinaj kształty. Ciasteczka wyłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 minut. Wykładaj z blachy póki gorące!

1 komentarz:

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...