niedziela, października 30, 2011

JABŁECZNIK Z SYROPEM KLONOWYM

W naszej spiżarni od dawna stał syrop klonowy. Do naleśników nam nie smakował, więc stał i stał. Za każdym razem, gdy na niego spojrzałam myślałam sobie: „trzeba coś z nim zrobić”. I wreszcie na kanale Kuchnia TV natknęłam się na ten przepis! Przekonajcie się sami, jak dobrze smakuje z jabłkami, cynamonem i kruchym ciastem.
Przepis na tortownicę.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
200g margaryny do pieczenia
2 łyżki płatków owsianych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu greckiego/ bałkańskiego/ kwaśnej śmietany (do wyboru)
2 łyżki syropu klonowego

Nadzienie:
5 twardych jabłek
4 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
wiórki zimnego masła
1 jajko roztrzepane z łyżką zimnej wody

Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek i sól. Następnie dodaj syrop klonowy i jogurt/ śmietanę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie jednolite. Teraz włóż je do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz jabłka ze skórki i gniazda nasiennego, pokrój na plasterki. Wrzuć je do miski, polej syropem klonowym, posyp cynamonem i wymieszaj.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, na oprószonym mąką blacie, rozwałkuj je dość na ok. 0,5 mm. Ciasto powinno być dużo większe niż średnica tortownicy, gdyż będziesz nim obklejać również boki i wierzch. Delikatnie przełóż ciasto do foremki. Wyłóż na nie jabłka, wylej na to pozostały w misce sok. Na wierzch zawiń pozostałe jeszcze z brzegów ciasto. Na środku powinna zostać dziura, bez ciasta, by było widać jabłka. Na końcu wysmarować ciasto roztrzepanym jajkiem z wodą.
Piecz w 175 st. C przez 30- 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...