W
naszej spiżarni od dawna stał syrop klonowy. Do naleśników nam
nie smakował, więc stał i stał. Za każdym razem, gdy na niego
spojrzałam myślałam sobie: „trzeba coś z nim zrobić”. I
wreszcie na kanale Kuchnia TV natknęłam się na ten przepis!
Przekonajcie się sami, jak dobrze smakuje z jabłkami, cynamonem i
kruchym ciastem.
Przepis
na tortownicę.
Składniki:
Ciasto:
2
szklanki mąki pszennej
200g
margaryny do pieczenia
2
łyżki płatków owsianych
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki soli
2
łyżki jogurtu greckiego/ bałkańskiego/ kwaśnej śmietany (do
wyboru)
2
łyżki syropu klonowego
Nadzienie:
5
twardych jabłek
4
łyżki syropu klonowego
1
łyżeczka cynamonu
wiórki
zimnego masła
1
jajko roztrzepane z łyżką zimnej wody
Przygotowanie:
W
misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek i sól. Następnie
dodaj syrop klonowy i jogurt/ śmietanę. Wyrabiaj ciasto tak długo,
aż będzie jednolite. Teraz włóż je do lodówki na 15 minut. W
tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz jabłka ze skórki i gniazda
nasiennego, pokrój na plasterki. Wrzuć je do miski, polej syropem
klonowym, posyp cynamonem i wymieszaj.
Po
wyjęciu ciasta z lodówki, na oprószonym mąką blacie, rozwałkuj
je dość na ok. 0,5 mm. Ciasto powinno być dużo większe niż
średnica tortownicy, gdyż będziesz nim obklejać również boki i
wierzch. Delikatnie przełóż ciasto do foremki. Wyłóż na nie
jabłka, wylej na to pozostały w misce sok. Na wierzch zawiń
pozostałe jeszcze z brzegów ciasto. Na środku powinna zostać
dziura, bez ciasta, by było widać jabłka. Na końcu wysmarować
ciasto roztrzepanym jajkiem z wodą.
Piecz
w 175 st. C przez 30- 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.