Zamiast
ciągle jeść kanapki z szynką lub serem, wypróbowałam pastę
śledziową z książki z 1970 roku pt. „Od Ananasa do Ziemniaka”
I. Gumowskiej. Połączenie śledzia z kiełbasą trochę mnie
przerażało, ale ostatecznie się przekonałam.
Składniki:
250
g matjasów
75
g kiełbasy
1
ugotowane na twardo jajko
natka
pietruszki
70
g cebuli
70g
kwaśnego jabłka
kilka
łyżek śmietany 18% (ilość wg uznania)
pieprz
sok
z cytryny z
Przygotowanie:
Śledzie
wymocz, by nie były za słone. Do miski wrzuć matjasy, kiełbasę,
jajko na twardo, cebulę, obrane ze skórki jabłko i zmiel
blenderem. Na końcu dodaj posiekaną pietruszkę, śmietanę, skrop
cytryną i dopraw pieprzem.
Pasta smakuje nie tylko z chlebem, ale także z ugotowanymi ziemniakami w łupinach.
Pasta smakuje nie tylko z chlebem, ale także z ugotowanymi ziemniakami w łupinach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.