środa, grudnia 07, 2011

PASTA ŚLEDZIOWA


Zamiast ciągle jeść kanapki z szynką lub serem, wypróbowałam pastę śledziową z książki z 1970 roku pt. „Od Ananasa do Ziemniaka” I. Gumowskiej. Połączenie śledzia z kiełbasą trochę mnie przerażało, ale ostatecznie się przekonałam.

Składniki:
250 g matjasów
75 g kiełbasy
1 ugotowane na twardo jajko
natka pietruszki
70 g cebuli
70g kwaśnego jabłka
kilka łyżek śmietany 18% (ilość wg uznania)
pieprz
sok z cytryny z

Przygotowanie:
Śledzie wymocz, by nie były za słone. Do miski wrzuć matjasy, kiełbasę, jajko na twardo, cebulę, obrane ze skórki jabłko i zmiel blenderem. Na końcu dodaj posiekaną pietruszkę, śmietanę, skrop cytryną i dopraw pieprzem.

Pasta smakuje nie tylko z chlebem, ale także z ugotowanymi ziemniakami w łupinach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...