poniedziałek, grudnia 19, 2011

KANADYJSKIE CIASTECZKA PIERNIKOWE

                         Tak wyglądają ciastka po wyjęciu z piekarnika :)

Składniki:
350 g mąki
90 g cukru (lub troszkę mniej, jeśli ktoś woli mniej słodkie)
1/4 szklanki syropu klonowego
jajko
esencja pomarańczowa
20 g mieszanki piernikowej
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Syrop klonowy, masło i cukier rozpuścić na małym ogniu w małym garnuszku, a następnie ostudzić. W osobnej misce wymieszać mąkę z przyprawami, imbirem, proszkiem, jajkiem, esencją pomarańczową i na końcu z ostudzonym syropem z masłem. Wyrobić gładką, miękką kulę i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie, nagrzać piekarnik do 180 st. C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta na ok. 2-3 mm i wykrawać kształty. Ciasteczka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec ok. 7-10 minut. Ciasta udekorować na drugi dzień. Można je przechowywać w metalowej puszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...