Składniki:
350
g mąki
90
g cukru (lub troszkę mniej, jeśli ktoś woli mniej słodkie)
1/4
szklanki syropu klonowego
jajko
esencja
pomarańczowa
20
g mieszanki piernikowej
0,5
łyżeczki mielonego imbiru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Syrop
klonowy, masło i cukier rozpuścić na małym ogniu w małym
garnuszku, a następnie ostudzić. W osobnej misce wymieszać mąkę
z przyprawami, imbirem, proszkiem, jajkiem, esencją pomarańczową i
na końcu z ostudzonym syropem z masłem. Wyrobić gładką, miękką
kulę i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie, nagrzać
piekarnik do 180 st. C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować
kawałek ciasta na ok. 2-3 mm i wykrawać kształty. Ciasteczka
ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec ok. 7-10 minut.
Ciasta udekorować na drugi dzień. Można je przechowywać w
metalowej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.