Przyznaję, danie to nie jest super zdrowe, jakie to mam w zwyczaju publikować na blogu. Ale zupa jest tak pyszna i tak łatwa do zrobienia, że muszę podać ten przepis dalej!
Cała Rodzina mruczała z zachwytu :)
Przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" Jamiego Olivera.
Składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
ok. 800g kalafiora
oliwa
200g sera cheddar
1,8 l domowego bulionu drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz
1 łyżeczka angielskiej musztardy (lub innej)
opcjonalnie: gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. Pokrój selera w plasterki. Obierz i posiekaj grubo cebule. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Pokrój kalafiora na 1,5- cm plastry. Postaw duży rondel na średnim ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj wszystkie przygotowane wcześniej warzywa, wymieszaj drewnianą łyżką . Gotuj ok. 10 min. pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor. Zetrzyj ser do miski i odłóż na później. Wlej do warzyw bulion. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj jeszcze 10 minut pod przykryciem.
Zdejmij rondel z ognia. Przypraw solą i pieprzem (ja już nie soliłam, bo przecież ser jest słony!), a następnie dodaj ser i musztardę. Zmiksuj zupę na jedwabiście gładką konsystencję. Przed podaniem, można posypać delikatnie wierzch gałką muszkatołową.
Jadlam i potwierdzam,ze jest pyszna!
OdpowiedzUsuń