wtorek, maja 06, 2014

ŻELAZO W DIECIE NIEMOWLĄT I MAŁYCH DZIECI

Dziecko rodząc się, ma w swoim organizmie zapas żelaza na jakieś 6 miesięcy. Później szybko się one wyczerpują, dlatego tak ważne jest uzupełnianie go już od pierwszych- innych nić mleko- posiłków.



Żelazo jest niezbędne do tworzenia krwi, jak i jej transportu do wszystkich komórek i tkanek w naszym organizmie. Jego brak powoduje spadek energii, zaburzenia koncentracji, odczuwanie zimna, spadek odporności, anemię.

Ten niezwykle ważny pierwiastek musi być dostarczany w codziennej diecie. Co więc jest jego cennym źródłem? Pseudodietetycy, a raczej marketingowcy zalecają podawanie maluchom ekspresowych kaszek zbożowych (tych, których nie trzeba gotować), które są wzbogacane witaminami, w tym żelazem. Nie dajcie się nabrać, że na takich produktach należy opierać dietę malca! Ok, prawda, że kaszki fix mają w sobie żelazo, jednak dostarczają sporej dawki cukru, którego dzieciaki nie potrzebują! Jedynym celem dodawania cukru do kaszek dla najmłodszych jest uzależnienie ich od słodkich produktów!!! Poza tym, kaszki błyskawiczne są produktami przetworzonymi, to znaczy pozbawionymi cennych składników występujących w naturze.

Zamiast sięgać po kaszki wysoko przetworzone, wybierajmy kaszki naturalne, np. już w pierwszym etapie wprowadzania stałych pokarmów można podawać kaszkę kukurydzianą lub jaglaną zmieloną z suszonymi morelami. Później warto także dodawać amarantus (ziarno bądź popping), pełen nie tylko żelaza, ale również innych witamin i minerałów.

Bogate w żelazo są też właśnie wszelkie suszone owoce: wspomniane morele, daktyle, rodzynki, żurawina, śliwki itp. Koniecznie kupujmy tylko te bez dodatku konserwującego- dwutlenku siarki. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są owoce suszone na słońcu (często oznaczone jako bio lub organiczne).





Kolejnym ważnym produktem, zawierającym żelazo są rośliny zielone: wodorosty, nać pietruszki, szpinak, brokuły, kiełki.

Żelazo jest obecne również w żółtku jaj, orzechach, płatkach owsianych, burakach (szczególnie surowych, polecam sok z buraków ;) ). Pierwiastek ten choć obecny w czerwonym mięsie, jest zdecydowanie gorzej wchłanialny niż z produktów roślinnych. Wegetariańskie dania to bomby witaminowe, jak i minerałowe!

źródło grafiki: http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/
zywienie-dzieci/naturalna-obrona/zelazo-i-witamina-c


Warto wiedzieć, że żelazo wchłania się w obecności witaminy C, dlatego przygotowując posiłki z produktów bogatych w żelazo zawsze dodawajmy naturalną witaminę C, np. natkę pietruszki, paprykę, brukselkę, kapustę, porzeczki, truskawki itd.




Każdego dnia podawajmy naszym maluchom produkty bogate w żelazo- naturalne, raczej roślinne. Pamiętajmy też o łączeniu żelaza z kwasem askorbinowym (czyli wit. C) dla lepszego wchłaniania związku mineralnego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...