piątek, listopada 29, 2013
ZDROWE ŚNIADANIE NA CIEPŁO, CZYLI KOMOSA RYŻOWA (QUINOA) Z BANANEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Komosa ryżowa, inaczej zwana quinoa, to zdrowie na talerzu. Wyczerpująco jej walory opisała na swoim blogu Bea w kuchni. Postanowiłam więc spróbować. Jest smaczna sama w sobie, a ponadto pasują do niej dowolne, ulubione dodatki- codziennie może to być coś innego.
Warto wiedzieć, że quinoa nie zawiera glutenu, możną więc ją podawać w pierwszym etapie rozszerzania diety maluszka!
Komosa ryżowa, ponieważ należy do zdrowych produktów nie jest za tania. Ale w moim ulubionym sklepie internetowym- skworcu.com.pl- za 100g wydamy 5,50zł (tutaj). Nie jest źle, można więc się pokusić i spróbować.
Składniki:
0,5 szklanki komosy ryżowej
1 szklanka wody
ulubione dodatki, owoce, bakalie itp. (u mnie tym razem banany i suszone śliwki)
Przygotowanie:
Komosę płuczemy na sitku. Następnie wrzucamy do małego garnuszka, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimum, gotujemy jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie, zdejmujemy z palnika i pozostawiamy (pod przykryciem) do całkowitego wchłonięcia wody. Na koniec dodajemy owoce, bakalie lub inne dodatki.
Quinoa jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale też syta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Quinoa? chyba nie nadążam za tym światem :) pomimo, że mam bezglutenowca w rodzinie, w postaci swojej mamy :) Czas się doszkolić i sprzedać jej taki przepis, może akurat stanie się jej codziennym śniadaniem :)
OdpowiedzUsuń