Przepis na schab z papryką znalazłam dawno temu w internecie. Po pierwszym przyrządzeniu, tak nam zasmakowało, że zajadamy się tym co jakiś czas, zawsze z ryżem. Tym razem postanowiłam podać danie z kaszą bulgur, która- moim zdaniem- jest najsmaczniejsza ze wszystkich kasz. Delikatna w smaku, pozbawiona goryczki typowej kaszy, znajdzie z pewnością zwolenników wśród tych, którzy nigdy za kaszą nie przepadali.
BULGUR, to inaczej kasza turecka. To grubo mielona pszenica, poddana gotowaniu i ponownemu suszeniu. Można ją spożywać bezpośrednio. Bulgur jest bardzo znany w kuchni arabskiej i tureckiej. Ta lekkostrawna kasza świetnie pasuje jako dodatek do gulaszy i zup. Można ją również połączyć z sałatką.
Gotuje się ją w stosunku 1:2 (kasza : wrzątek) z odrobiną soli przez około 2 minuty, a następnie dochodzi do sypkości pozostawiona jeszcze 20 minut w wodzie.
KASZA BULGUR nie powoduje wzdęć. Poleca się ją w diecie dla dzieci.
Niestety ciągle trudno ją dostać w zwykłych sklepach. Czasem można ją wyszperać w hipermarkecie na dziale zdrowej żywności bądź kuchni świata. Najłatwiej jednak zakupić ją w sklepie internetowym, np. w Skworcu.com.pl- (link bezpośrednio do kaszy tutaj).
Składniki:
300-350 g schabu
2 papryki czerwone lub żółte
mała cebula
olej do smażenia
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 białko jaja
1 łyżeczka czystej wódki (nie bójcie się, podczas smażenia cały alkohol wyparuje)
Sos:
3 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
szczypta chili
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 białko jaja
1 łyżeczka czystej wódki (nie bójcie się, podczas smażenia cały alkohol wyparuje)
Sos:
3 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
szczypta chili
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
W misce przygotować marynatę. Schab pokroić w cienkie paski, wrzucić do marynaty, odstawić na minimum 1 godzinę.
Składniki sosu wymieszać w drugim naczyniu.
Następnie rozgrzać olej na patelni bądź woku, smażyć schab z każdej strony ok. 2 minut. Przełożyć na talerz.
Warzywa pokroić w paski, smażyć na rozgrzanym oleju aż będą półtwarde (ja dolewam troszkę wody i duszę pod przykryciem aż zmiękną-tak lepiej smakuje mojemu Synowi). Następnie dodać przygotowany sos, dobrze wymieszać i dalej dodać usmażony wcześniej schab. Chwilkę smażyć (ok. 1 min.), ciągle mieszając. Podawać z kaszą Bulgur lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.