piątek, listopada 22, 2013
NATURALNY, DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY
W końcu, metodą prób i błędów, udało mi się przygotować prawdziwy, domowy budyń waniliowy. Bez dodatku chemii, w sam raz słodki, odpowiedniej konsystencji i idealnym smaku. Według mnie oczywiście. Bo kto wie, może akurat Tobie by nie smakował, a może Magda Gessler wylałaby mi go na głowę... ;)
W każdym razie Synek się nim zajada, a jak nie patrzy, wyjadają mu z miseczki pewne stare myszki...
Sekretem domowego budyniu waniliowego jest dobry dodatek wanilii. U mnie jest to naturalna pasta waniliowa.
To rozdrobnione strączki waniliowe zanurzone w słodkim syropie. Można ją kupić w sklepie internetowym skworcu.com.pl. Przyda się nie tylko do budyniu, ale i do ciasta, kawy, czy innych deserów. Na pewno warto ją dodać do świątecznych wypieków, o których ja już myślę, a Wy?
Składniki (na 1 dużą, 2 małe porcje):250 ml mleka
1 żółtko
1 czubata łyżeczka cukry
1 pełna łyżeczka pasty z wanilii
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pół szklanki mleka z cukrem i pastą z wanilii wlewamy do garnuszka, wstawiamy, by się zagotowało. Od czasu do czasu warto pomieszać gotujące się mleko, by cukier i wanilia dobrze się rozpuściły. W czasie kiedy mleko się gotuje, z pozostałą ilością mleka mieszamy kartoflankę i żółtko jaja. Kiedy mleko w garnku zaczyna się podnosić, zmniejszamy ogień na minimum (mając elektryczną płytę, wyłączam palnik całkowicie- i tak przez długi czas jest jeszcze gorący!), wlewamy powoli zimne mleko z żółtkiem i mąką i jednocześnie szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Mieszamy i trzymamy na palniku, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i voilà! Smacznego...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A czy mozna zamienic mleko krowie na mleko sojowe?
OdpowiedzUsuńHmmm, nie mam pojęcia :( Robiłam z powodzeniem na mleku kokosowym, natomiast na mleku owsianym i jaglanym (ale tym domowej roboty) trzeba uważać, bo się przypala. Z tymi kupnymi mlekami może być inaczej, a jak jest z sojowym, to już w ogóle nie wiem...
Usuń