Pyszna i zdrowa chińszczyzna. Ta, jest akurat z grzybami Shitake, można przygotować także z innymi. Pamiętajcie jednak, by maluszkom do ok. 5.r.ż. nie podawać grzybów, gdyż są bardzo ciężko strawne i obciążają pracę wątroby, jak i nerek.
Porcja dla 2-3 osób (np. model 2+1)
Składniki:
350 g mrożone warzywa mieszanki chińskiej
1 pojedynczy filet z kurczaka
kilka suszonych grzybów Shitake (polecam ze sklepu skworcu.com.pl)
100g kiełek fasoli Mung
50 ml sosu sojowego
ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 1 łyżeczki przyprawy 5 smaków
ok. 1/4 łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku- siekane
1 łyżeczka miodu
200- 250 g białego ryżu
Przygotowanie:
Przygotować marynatę- połączyć ze sobą sos sojowy, miód, imbir, siekany czosnek.
Filet z kurczaka pokroić na cienkie paski, przełożyć do miski, zalać marynatą, odstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie zalać wrzątkiem grzyby Shitake, moczyć też około godziny. Po tym czasie odsączyć je i pokroić w cienkie paski.
Następnie odsączyć kurczaka (zostawić marynatę!) i smażyć na dużym ogniu na oliwie z oliwek. Po przyrumienieniu dorzucić grzyby Shitake oraz mieszankę chińską. Chwilę smażyć (ok. 5 min.), zalać marynatą po kurczaku, dolać 0,5 szklanki wody. Dusić aż wszystkie warzywa będą al dente.
Na koniec przyprawić danie sosem sojowym (do smaku). Zaklepać 2 łyżkami zimnej wody połączonymi z 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Sos powinien zgęstnieć. Na sam koniec, po zdjęciu z ognia, dodać kiełki.
Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.