środa, listopada 27, 2013
TIRAMISU I PRZERWA NA PYSZNĄ KAWĘ :)
W moim domu kawa ma wzięcie tylko u gości. Nie przepadamy z Mężem za zwykłym, czarnym, pełnym goryczy trunkiem. Natomiast kiedy kawa jest wyjątkowa, chętnie wypijam ją codziennie. Może być to nawet Inka, czy inna "zbożówka", może być z kawałkami czekolady, latte a ostatnio rozpuszczalna o smaku amaretto lub śmietankowa. Zaraz wracam, idę po kubek tego gorącego napoju...
...Jestem :) Kawę dodaję także do deserów i smakuje nam wtedy jeszcze lepiej!
Do tiramisu polecam właśnie kawę o smaku amaretto lub śmietankową. Dobrej jakości oraz cenie znajdziecie je w sklepie internetowym skworcu.com.pl - kawa amaretto tutaj , kawa śmietankowa tutaj.
Deser ten nie polecam małym dzieciom, kobietą w ciąży oraz karmiącym, gdyż zawiera surowe jajka, które przecież mogą być przyczyną groźnych chorób, niebezpiecznych dla małych, słabych organizmów.
Składniki:
250 g serka mascarpone
3 małe jajka (osobno żółtka, osobno białka)
1,5 łyżki cukru
kubek mocnej kawy amaretto lub śmietankowej
gorzkie kakao
paczka (ok. 200g) biszkoptów
Przygotowanie:
Przygotować mocną kawę (ok.3 łyżeczek kawy na kubek), pozostawić do wystygnięcia (kawy zawsze mi zostaje, maczam w niej ciastka lub biszkopty i od razu wcinam...).
Żółtka jaj ubić z cukrem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno w wysokim naczyniu. Do żółtek dodać ser mascarpone, połączyć mikserem. Następnie połączyć, mieszając trzepaczką krem z białkami. Krem mascarpone gotowy! Teraz cała reszta. W naczyniu, jako pierwszą warstwę nakładamy krem. Sypiemy równomiernie przez sitko kakao. Dalej, maczamy biszkopty w kawie, by dobrze się nasączyły. Nakładamy na kakao. I tak dalej- krem, kakao, biszkopty. Ostatnią warstwę powinno stanowić kakao. Schładzamy kilka godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O jaaaaa. Musi byc pyszne.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńmożna jajka ubić na parze i użyć kawy inki wtedy mogą jeść nawet dzieci :)
OdpowiedzUsuń