To danie jemy dosyć często, gdy brakuje nam czasu na gotowanie. Przepis został zaczerpnięty z programu tv "Masterchef" i jest autorstwa zdolnego młodego człowieka- Janka Paszkowskiego (oryginalny przepis tutaj). Troszkę zmieniłam składniki, ale i tak jest pycha! Sposób przygotowania pozostał niezmieniony.
Gorąco polecam!
Gorąco polecam!
Składniki:
makaron tagliatelle, np. Czaniecki
ok. 250g cukinii
200ml śmietanki 12%
garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu (ale ja dodaję mozzarellę)
10 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
W misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu/ mozzarelli,
pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć - plasterki
cukinię. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być
dosyć gęsta ( nie lejąca).
Makaron odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z
makaronu. Następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie
dodać masę śmietanowo-parmezanową. Całość wymieszać i podgrzewać do
momentu, aż masa pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron.
Doprawić ewentualnie do smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo
tartym parmezanem (lub mozzarellą.
Uwielbiam tę potrawę, ale z drobną modyfikacją: cukinia pokrojona w cieniutkie, podłużne plastry. Pięknie wtedy wygląda na talerzu, bo dobrze komponuje się z makaronem. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń