piątek, maja 31, 2013

MAKARON TAGLIATELLE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CUKINIĄ


To danie jemy dosyć często, gdy brakuje nam czasu na gotowanie. Przepis został zaczerpnięty z programu tv "Masterchef" i jest autorstwa zdolnego młodego człowieka- Janka Paszkowskiego (oryginalny przepis tutaj). Troszkę zmieniłam składniki, ale i tak jest pycha! Sposób przygotowania pozostał niezmieniony.
Gorąco polecam!

Składniki:
makaron tagliatelle, np. Czaniecki
ok. 250g cukinii
200ml śmietanki 12%
garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania na wierzchu (ale ja dodaję mozzarellę)
10 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
W misce wymieszać śmietankę, przeciśnięty czosnek, garść parmezanu/ mozzarelli, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w ćwierć - plasterki cukinię. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być dosyć gęsta ( nie lejąca).
Makaron odcedzić, ale tak, by na dnie garnka zostawić odrobinę wody z makaronu. Następnie wrzucić makaron z powrotem do garnka, a następnie dodać masę śmietanowo-parmezanową.  Całość wymieszać i podgrzewać do momentu, aż masa pięknie się rozpuści i jedwabiście pokryje makaron. Doprawić ewentualnie do smaku, przełożyć na talerz, posypać świeżo tartym parmezanem (lub mozzarellą.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tę potrawę, ale z drobną modyfikacją: cukinia pokrojona w cieniutkie, podłużne plastry. Pięknie wtedy wygląda na talerzu, bo dobrze komponuje się z makaronem. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...