niedziela, maja 12, 2013

MAKARON MUSZLE NADZIEWANY SEREM I PIECZARKAMI

Jak to możliwe, że uwielbiam makaron, a jeszcze nigdy nie jadłam makaronowych muszli?! Nadszedł w końcu czas, by to zmienić... To była cudowna uczta :)



Składniki:
250g makaronu muszle, polecam Czaniecki
500g pieczarek
200g sera ricotta
125g sera mozzarella
duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany 12%
500g passaty pomidorowej
sól, pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w półksiężyce. Smażymy pieczarki z cebulą na rozgrzanej patelni z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

200g sera ricotta łączymy z 3 łyżkami śmietany, tak by powstała gładka masa. Mozzarelle kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Sery dodajemy następnie do pieczarek, mieszamy, by składniki połączyły się. Próbujemy, czy ewentualnie trzeba doprawić do smaku.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem bądź oliwą. Nadziewamy ugotowane muszle masą serowo- pieczarkową. Nafaszerowany makaron polewamy passatą pomidorową (możemy ją wcześniej delikatnie odparować, ale nie musimy. Ja użyłam zimnego sosu, prosto z kartonika, by było szybciej).

Zapiekamy w 180 st. C ok. 20 min. Przed podaniem dekorujemy posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...