Nigello
Lawson , dzięki za truskawki pod kruszonką! Są po prostu
wyśmienite. Jak to się u nas mówi- „niebo w gębie” ;) A tak z
ciekawości, po ile są u Was w Londynie truskawki? U nas w tym roku
są okropnie drogie- po 9-11 zł ! Rozmawiałam wczoraj z panem
Władziem z osiedlowego warzywniaczka. Zasmucił mnie, twierdząc że
taniej już nie będzie, bo sezon na te owoce właśnie się kończy!
Jak to?! Przecież nawet nie odczułam, że był jakiś sezon! Za
taką cenę, to nie sezon...
Nigello,
czekamy na kolejne wyśmienite dania!
Składniki:
truskawki
(choć mogą być i inne owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki itd.)
25g
zmielonych migdałów
wanilia
110g
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
75
g zimnego masła
100
g prażonych płatków migdałowych
75
g brązowego cukru
Przygotowanie:
W
naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone owoce. Posypujemy 25g
zmielonych migdałów oraz odrobiną cukru i skrapiamy wanilią
(zamiast tego można posypać cukrem waniliowym). Teraz wyrabiamy
kruszonkę: z mąki, masła oraz proszku do pieczenia. Składniki te
ugniatamy palcami, by powstały grudki, czyli kruszonka. Dodajemy
100g prażonych płatków migdałowych i 75 g cukru brązowego.
Mieszamy już widelcem. Posypujemy owoce kruszonką. Całość
zapiekamy 30 min. w 180 st. C.
oooooo jaaaaaaaa jak to smakowicie wygląda!!!
OdpowiedzUsuń