Jamie
Oliver jest autorem akcji kulinarnej „Podaj dalej”, w którą
wciągnął się już cały świat. W tym i ja ;) O co chodzi?
Kucharz chciałby, by ugotować coś według jego przepisu i nauczyć
gotowania chociaż 4 osoby. Każda z nich, ma nauczyć kolejne 4 itd.
Uwielbiam takie akcje.
Jeszcze niedawno myślałam, że Jamie gotuje skomplikowanie i to nie dla mnie. Cóż za stereotyp! Od kiedy dostałam jego książkę kucharską, już wiem, że jest inaczej- przepisy są proste, szybkie, smaczne, a produkty w miarę dostępne w polskich sklepach.
No to- zaczynamy! Spróbuj klopsiki z łososia i przepis podaj dalej :)
(ja dostałam przepis od mamy 3-letniego Bruna. Podobno to jedno z ulubionych dań chłopca)
Jeszcze niedawno myślałam, że Jamie gotuje skomplikowanie i to nie dla mnie. Cóż za stereotyp! Od kiedy dostałam jego książkę kucharską, już wiem, że jest inaczej- przepisy są proste, szybkie, smaczne, a produkty w miarę dostępne w polskich sklepach.
No to- zaczynamy! Spróbuj klopsiki z łososia i przepis podaj dalej :)
(ja dostałam przepis od mamy 3-letniego Bruna. Podobno to jedno z ulubionych dań chłopca)
Składniki:
sól
morska i świeżo zmielony czarny pieprz
600
g ziemniaków
500g
filetów z łososia, bez łusek i ości
oliwa
mały
pęczek natki pietruszki
1
łyżka mąki, plus trochę do oprószenia
1
duże jajko
2
cytryny
Przygotowanie:
Filety
z łososia natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Włóż do durszlaka,
przykryj folią aluminiową. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie,
kładąc na garnek durszlak z rybą. Łosoś ugotuje się szybciej
niż ziemniaki, musisz więc sprawdzać rybę. Odcedź ugotowane
ziemniaki, a następnie wrzuć je z powrotem do garnka i zostaw do
odparowania. Zerwij listki pietruszki i drobno posiekaj (łodyżki
wyrzucamy). Ziemniaki rozgnieć na puree. Z ryby zdejmij skórę.
Kiedy ziemniaki wystygną, przełóż je do miski wraz z
rozdrobnionym łososiem i dodaj łyżkę mąki, jajko, posiekaną
pietruszkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj drobno skórkę z
cytryny, a następnie wszystko dobrze wymieszaj i ugnieć.
Oprósz
mąką czysty blat. Z masy formuj kotleciki, oprósz je mąką. Jeśli
chcesz zamrozić danie, owiń folią talerz, na którym są ułożone
kotleciki i włóż surowe do zamrażarki. Jeśli nie chcesz
zamrażać, włóż je do lodówki na godzinę. Dzięki temu nieco
stężeją.
Po
godzinie, rozgrzej sporo oliwy na patelni. Smaż kotleciki z obu
stron po 3-4 minuty lub do momentu, aż będą chrupiące i złociste.
Podawaj je od razu, z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Być może wydaje Ci się, że przepis jest skomplikowany. Ale wcale tak nie jest!
Być może wydaje Ci się, że przepis jest skomplikowany. Ale wcale tak nie jest!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.