W
poszukiwaniu przepisu na babkę idealną znalazłam w starym dodatku
do Newsweeka pomysł na poznańską babę. W ostatnio weekend
upiekłam i wyszła naprawdę smaczna :) Z ręką na sumieniu mogę
Wam ją polecić na święta. W dodatku jest banalnie prosta i szybka
w wykonaniu. To jest wypiek w rodzaju „raz-dwa i gotowe”.
Składniki:
1,5
szklanki mąki ziemniaczanej
0,5
szklanki mąki pszennej
200
g margaryny/masła do pieczenia
4
jaja
0,5
cytryny
1
szklanka cukru
4
płaskie łyżeczki do pieczenia
Przygotowanie:
Do
przesianej mąki dodać jaja, cukier, sok z połówki cytryny i
proszek do pieczenia. Masło roztopić i zostawić do przestudzenia.
Ciasto starannie ucierać (mieszałam mikserem), wlewając małymi
strumieniami masło. Dodać startą skórkę z cytryny. Ciasto
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
formy. Piec w temperaturze ok. 200 st. C przez 45 minut (moja babka
piekła się 30 min. w silikonowej formie).
Kolejna szybka i smaczna babka.dziękuję za udzial w akcji.
OdpowiedzUsuń