Czy to kolejny poradnik żywieniowy o diecie roślinnej? Otóż nie. Tym razem okazuje się, że najważniejszą sprawą nie jest to, co jemy, ale to, w jaki sposób to trawimy i przyswajamy.
Autorka książki "Czuję się świetnie, bo jem w zgodzie z naturą" uświadamia swoich czytelników, iż co z tego, że wybierzemy roślinne posiłki, skoro wszelkie wartości odżywcze w nich zawarte, zwyczajnie się nie wchłoną? W odżywianiu znaczenie mają:
- wieloetapowe procesy trawienia,
- absorpcja składników odżywczych,
- interakcja elementów pożywienia między sobą, jak i lekami,
- ph organizmu,
- stan naszej flory bakteryjnej,
- sposoby przygotowywania posiłków i ich obróbka,
- ilość i jakość składników odżywczych, zawartych w produktach spożywczych,
- choroby organizmu,
- emocje.
(I o tym wszystkim jest w książce)
Ta publikacja jako jedna z nielicznych, podchodzi w taki sposób do tematu odżywiania.
Znane i prawdziwe zdanie Hipokratesa- "Jesteś tym, co jesz", to motto wielu poradników i książek kulinarnych. Jednak w niewielu dowiedzieć się można aż tyle o wpływie emocji na trawienie czy absorpcji i dozowaniu składników odżywczych. Sporo miejsca zajmują także opisy wszystkich witamin i minerałów.
Liczne ramki z ciekawostkami na temat odżywiania uzupełniają wiedzę. To z nich dowiedzieć się m.in. można, że "w jelicie cienkim znajduje się aż 80% naszego układu odpornościowego"!
Polecam książkę wszystkim dbającym o siebie i swoją rodzinę. "Czuję się świetnie, bo jem w zgodzie z naturą" to poradnik wyjątkowy, zupełnie inny niż wszystkie. Warto zapoznać się ze wskazówkami w nim zawartymi i zrozumieć skomplikowane procesy odżywiania.
Kawałek mojej kulinarnej biblioteczki ;) |
Przekonalas mnie;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń