czwartek, lipca 17, 2014

"MENU ITALIANO. NA CO DZIEŃ I OD ŚWIĘTA", Wyd. 2014

Kuchnia włoska charakteryzuje się dużą ilością warzyw, takimi jak bakłażany, cukinie, pomidory, papryki, oliwki, cebula, czosnek. Do tego obowiązkowo dodaje się świeże, aromatyczne zioła- oregano, bazylię, rozmaryn, estragon, tymianek. Włosi często zajadają się owocami morza, do których mają łatwy dostęp- są one wszechobecne w sklepach, restauracjach, nie są drogie, a dodają potrawom wykwintności. Ale podstawą wszystkich dań, począwszy od sałatek po dania główne, jest oliwa z oliwek extra virgin. Bez niej, kuchnia włoska nie istnieje!



W Polsce większość restauracji specjalizuje się w serwowaniu pizzy. Niektórym wydaje się, że nie ma nic prostszego i tańszego od  wytrawnego placka z dodatkami i po części mają rację. Ale dlaczego pizza w polskiej pizzerii smakuje okropnie?!

Italia słynie także z pysznych serów (najpopularniejszy to chyba parmezan i mozzarella) oraz z makaronów. Odpowiednie składniki, sezonowość, różnorodność, duża ilość warzyw sprawiają, że włoska dieta jest jedną z najzdrowszych. Lekka, aromatyczna, pełna witamin, a ponadto mało skomplikowana. Dlatego właśnie kocham włoskie dania! I dlatego właśnie mam w swojej kuchni "Menu Italiano. Na co dzień i od święta".

To świetna książka z 365 pomysłami na wszelakie dania- przystawki, sałatki, dania główne, desery, śniadania czy kolacje. Składniki są typowo włoskie, ale całe szczęście obecnie w Polsce już nie ma problemu z ich zakupem. Dania są bardzo proste w przygotowaniu i w większości zajmują mało czasu. Od czasu do czasu (czyli od święta, jak sugeruje podtytuł książki), autorzy zachęcają do dłuższego pichcenia, ale dla końcowego efektu, warto to zrobić ;)  Ponadto, do każdego przepisu zaproponowano określone wino, które idealnie współgra ze smakiem dania.

Przepisy zostały uporządkowane według dostępności produktów w ciągu roku. Powstał więc swego rodzaju kulinarny kalendarz- każdy miesiąc charakteryzuje się innymi produktami sezonowymi, a każdy dzień przynosi nowe smakowe doznania. Takiej książki kucharskiej w Polsce jeszcze nie widziałam!

Całość wydania dopełniają przepiękne fotografie, aż na sam ich widok cieknie ślinka...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...