niedziela, maja 20, 2012

FRITTATA ZE SZPARAGAMI


W maju w mojej kuchni pachnie szparagami....

Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg szparagów
2 cebule
mała pierś z kurczaka lub 200 g dowolnej szynki lub kiełbasy
4-5 jajek
300 ml mleka lub 150 ml mleka + 150 ml śmietany 12% lub 18%
sól
pieprz
łyżka tymianku świeżego lub suszonego
1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
70 g sera mozzarella

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry (robię to w melakserze, jest o wiele szybciej, a plastry są idealnie cienkie). Obraną cebulę także kroimy w cienkie plastry. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie smażymy surowe ziemniaki z cebulą i kurczakiem/szynką/ kiełbasą. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, tymianek oraz suszoną paprykę. Obracamy co jakieś 4 minuty, do czasu aż ziemniaki się lekko przyrumienią. W tym czasie blanszujemy szparagi w wodzie z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli. Szparagi al dente odcedzamy, a następnie wrzucamy na patelnię z przyrumienionymi już składnikami (już nie mieszamy!). Zdejmujemy patelnię z palnika. Przygotowujemy zalewę do frittaty- mleko lub mleko ze śmietaną mieszamy z jajkami, by powstała jednolita konsystencja. Zalewamy tym składniki na patelni (nie mieszamy!), a na końcu posypujemy drobno pokrojonym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 175 st. C przez około 25-30 minut. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...