W
maju w mojej kuchni pachnie szparagami....
Składniki:
1
kg ziemniaków
0,5
kg szparagów
2
cebule
mała
pierś z kurczaka lub 200 g dowolnej szynki lub kiełbasy
4-5
jajek
300
ml mleka lub 150 ml mleka + 150 ml śmietany 12% lub 18%
sól
pieprz
łyżka
tymianku świeżego lub suszonego
1
łyżeczka słodkiej suszonej papryki
2
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżeczka cukru
70
g sera mozzarella
Przygotowanie:
Ziemniaki
obieramy i kroimy na cienkie plastry (robię to w melakserze, jest o
wiele szybciej, a plastry są idealnie cienkie). Obraną cebulę
także kroimy w cienkie plastry. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami
oliwy z oliwek, a następnie smażymy surowe ziemniaki z cebulą i
kurczakiem/szynką/ kiełbasą. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu,
tymianek oraz suszoną paprykę. Obracamy co jakieś 4 minuty, do
czasu aż ziemniaki się lekko przyrumienią. W tym czasie
blanszujemy szparagi w wodzie z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką
soli. Szparagi al dente odcedzamy, a następnie wrzucamy na patelnię
z przyrumienionymi już składnikami (już nie mieszamy!). Zdejmujemy
patelnię z palnika. Przygotowujemy zalewę do frittaty- mleko lub
mleko ze śmietaną mieszamy z jajkami, by powstała jednolita
konsystencja. Zalewamy tym składniki na patelni (nie mieszamy!), a
na końcu posypujemy drobno pokrojonym serem. Zapiekamy w rozgrzanym
piekarniku do 175 st. C przez około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.