Majówka
zakończyła się deszczem, ochłodzeniem (7 stopni! brrr...) i
przeziębieniem Rysia :( Młody jest marudny i to podwójnie, bo
wyrzynają mu się też kolejne ząbki. Uspokajają go jedynie moje
objęcia oraz obserwowanie mnie w kuchni i słuchanie moich objaśnień
kolejnych etapów przyrządzania posiłków. Może zostanie
kucharzem? Siedzi więc na swoim krzesełku, a ja pichcę...
Przepis
pochodzi z numeru specjalnego „Mojego gotowania” 9/2011
(oczywiście trochę pozmieniałam według własnego smaku).
Składniki:
1
duża lub 2 małe piersi z kurczaka
sól
pieprz
2
łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżka
oleju
SOS:
łyżka
oliwy
cebula
posiekany
ząbek czosnku
puszka
krojonych pomidorów
0,5
szklanki czarnych oliwek
szczypta
cukru
łyżka
octu balsamicznego
5
gałązek świeżego tymianku lub ewentualnie łyżeczką suszonego
3
łyżki sera mascarpone
pietruszka
do dekoracji
Przygotowanie:
Piersi
skroić w cienkie filety. Oprószyć solą, pieprzem i słodką
papryką. Na rozgrzanym oleju usmażyć kurczaka na złoto z każdej
strony. Odstawić. Przygotować sos- w rondlu rozgrzać łyżkę
oliwy, dodać posiekaną cebulę, zeszklić ją, mieszając. Dodać
posiekany czosnek, a po chwili wlać pokrojone pomidory z zalewą.
Dodać pokrojone na krążki oliwki. Doprawić solą, pieprzem,
cukrem i octem balsamicznym. Dusić ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami tymianku oraz serem
mascarpone. Do sosu włożyć usmażone filety z kurczaka i podgrzać,
by były gorące. Przed podaniem posypać natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.