środa, kwietnia 04, 2012

BABKA POMARAŃCZOWA


Wypróbowałam kolejny przepis na babę wielkanocną (tym razem z książeczki pt. „Ciasta dla każdego” cz. 6, choć musiałam zmodyfikować). I znowu było „raz-dwa i gotowe” I zjedzone :)

Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
15 łyżek oleju
sok z 1 pomarańczy
skórka z pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka z cukrem zmiksować, dodać olej, sok z pomarańczy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z pomarańczy. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec 45 minut w temp. 180 st. (u mnie znowu było to 30 minut w silikonowej foremce). Polać lukrem, jak ktoś lubi lub posypać cukrem pudrem.

                                      

2 komentarze:

  1. Robiłam pomarańczowa panią ze dwa tygodnie temu. Mam troszkę inny przepis ale baba jest wyśmienita, bo ciasto nie wychodzi suche.Szybko się ją robi co jest dość ważne. Do tego zapach pomarańczy i pieczonego ciasta w całym domu to sama rozkosz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko i smacznie..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...