poniedziałek, stycznia 16, 2012

WARZYWA Z INDYKIEM Z PIECA

Prosta i zdrowa zapiekanka dla całej rodziny.

Składniki:
1kg ziemniaków
ok. 300g piersi z indyka
1 cebula (może być razem z czosnkiem)
1 cukinia
1 czerwona papryka
(mogą być inne warzywa takie jak pieczarki, bakłażan, kolorowa papryka)
przyprawa Shoarma lub inna
zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy + trochę do natłuszczenia naczynia
1 łyżka sosu worcester
200 ml wody

Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Obieramy ziemniaki, kroimy je w półksiężyce, wrzucamy do naczynia i wkładamy do piekarnika. Następnie kroimy w piórka cebulę, cukinię w półtalarki, paprykę w paski lub grubą kostkę. Przygotowujemy marynatę: wodę łączymy z oliwą, sosem worcester oraz ziołami. Dalej pokrojone warzywa dodajemy do ziemniaków, zalewamy marynatą, mieszamy i pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy piersi z indyka- należy je pokroić w paseczki oraz obsypać przyprawą Shoarma. Po podanym czasie dodajemy do zapiekanki mięso, mieszamy z całością,  a następnie pieczemy kolejne 30 minut. I gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...