Ostatnio próbuję kuchni dalekowschodniej. Nie z powodu trendu, jaki panuje, bo sushi nigdy nie zjem! Natomiast inne dania, a raczej produkty (bo oryginalnych dań nie potrafiłabym otworzyć), wydają się super zdrowe. Niestety wcale tak łatwo nie jest dostać dobre i niedrogie produkty kuchni orientalnej. Dla kogoś takiego, jak ja, kto rzadko ma okazję do biegania po centrum w poszukiwaniu wyszukanych składników, ratunkiem są sklepy internetowe. Jednym z moich ulubionych, bardzo dobrze zaopatrzonych i oferujących dobrą jakość i niską cenę jest skworcu.com.pl. I tam właśnie możecie kupić główny składnik poniższego dania- czerwony ryż (o tutaj)- za trochę ponad 2zł!
Składniki:100 g czerwonego ryżu
100 g kiełków fasoli mung
100 g piersi z kurczaka
100-150 g pieczarek
1 ząbek czosnku
curry
sos sojowy
olej sezamowy ewentualnie inny olej lub oliwa
Przygotowanie:
Czerwony ryż płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie, do miękkości (ok. 30-40 minut). Pierś z kurczaka kroimy na małą kostkę, obtaczamy każdą z nich w przyprawie curry, a następnie przesmażamy na oleju sezamowym. Pieczarki kroimy na ćwiartki oraz również przesmażamy. Do miski wrzucamy ugotowany i ostudzony czerwony ryż, kiełki, pierś z kurczaka, pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę. W osobnym naczyniu mieszamy odrobinę (ok. łyżki) sosu sojowego z olejem sezamowym. Łączymy z sałatką przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.