piątek, października 11, 2013

CIASTECZKA NA MELASIE

Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią mogą jeść słodycze! Chyba, że zmagają się z cukrzycą...
Te ciasteczka są smaczne i pełne kwasu foliowego, a to dzięki dodanej melasie, która zresztą jest bardzo słodka. Słodka i zdrowa, cóż za idealne połączenie :)

Przepis znalazłam u Arabeski, trochę zmodyfikowałam.


Składniki:
- 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny - 2 łyżki oleju - 1/3 szkl. melasy - 1 szkl. brązowego cukru - 1 całe jajko lub 2 białka - 2 łyżeczki wanilii - 2 szkl. mąki - 2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka cynamonu - duża szczypta imbiru - 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub przyprawy do pierników) - 1/4 łyżeczki soli - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/05/popekane-ciasteczka-z-melasa-molasses.html#sthash.VtKT1E22.dpuf
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
2 łyżki oleju

1/3 szkl. melasy

1/3 szkl. brązowego cukru

1 całe jajko lub 2 białka

paczka cukru waniliowego
2 szkl. mąki

1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu

duża szczypta imbiru

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub przyprawy do pierników)

1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny - 2 łyżki oleju - 1/3 szkl. melasy - 1 szkl. brązowego cukru - 1 całe jajko lub 2 białka - 2 łyżeczki wanilii - 2 szkl. mąki - 2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka cynamonu - duża szczypta imbiru - 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub przyprawy do pierników) - 1/4 łyżeczki soli - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/05/popekane-ciasteczka-z-melasa-molasses.html#sthash.VtKT1E22.dpuf

Przygotowanie:
W jednej misce dokładnie wymieszać masło, olej, melasę, brązowy cukier, jajko i cukier waniliowy.
Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę, przyprawy i sól. Połączyć zawartość obydwu misek i dokładnie wymieszać (powinno powstać miękkie ciasto). Formować w dłoniach kulki o średnicy ok. 3,5 cm, (można następnie obtaczać w cukrze) i układać na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze, w dość dużych odstępach. Piec 12-14 minut w temperaturze 180 st.C. (tylko do momentu , aż brzegi się przypieką - w środku ciastka powinny pozostać lekko ciągnące). Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...