Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią mogą jeść słodycze! Chyba, że zmagają się z cukrzycą...
Te ciasteczka są smaczne i pełne kwasu foliowego, a to dzięki dodanej melasie, która zresztą jest bardzo słodka. Słodka i zdrowa, cóż za idealne połączenie :)
Przepis znalazłam u Arabeski, trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
Te ciasteczka są smaczne i pełne kwasu foliowego, a to dzięki dodanej melasie, która zresztą jest bardzo słodka. Słodka i zdrowa, cóż za idealne połączenie :)
Przepis znalazłam u Arabeski, trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
- 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szkl. melasy
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1 całe jajko lub 2 białka
- 2 łyżeczki wanilii
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- duża szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub przyprawy do pierników)
- 1/4 łyżeczki soli - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/05/popekane-ciasteczka-z-melasa-molasses.html#sthash.VtKT1E22.dpuf
2 łyżki
miękkiego masła lub margaryny
2 łyżki oleju
1/3 szkl. melasy
1/3 szkl. brązowego cukru
1 całe jajko lub 2 białka
paczka cukru waniliowego
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
duża szczypta imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub przyprawy do pierników)
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1/3 szkl. melasy
1/3 szkl. brązowego cukru
1 całe jajko lub 2 białka
paczka cukru waniliowego
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
duża szczypta imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub przyprawy do pierników)
1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szkl. melasy
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1 całe jajko lub 2 białka
- 2 łyżeczki wanilii
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- duża szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub przyprawy do pierników)
- 1/4 łyżeczki soli - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/05/popekane-ciasteczka-z-melasa-molasses.html#sthash.VtKT1E22.dpuf
Przygotowanie:
W jednej misce
dokładnie wymieszać masło, olej, melasę, brązowy cukier,
jajko i cukier waniliowy.
Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę, przyprawy i sól. Połączyć zawartość obydwu misek i dokładnie wymieszać (powinno powstać miękkie ciasto). Formować w dłoniach kulki o średnicy ok. 3,5 cm, (można następnie obtaczać w cukrze) i układać na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze, w dość dużych odstępach. Piec 12-14 minut w temperaturze 180 st.C. (tylko do momentu , aż brzegi się przypieką - w środku ciastka powinny pozostać lekko ciągnące). Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę, przyprawy i sól. Połączyć zawartość obydwu misek i dokładnie wymieszać (powinno powstać miękkie ciasto). Formować w dłoniach kulki o średnicy ok. 3,5 cm, (można następnie obtaczać w cukrze) i układać na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze, w dość dużych odstępach. Piec 12-14 minut w temperaturze 180 st.C. (tylko do momentu , aż brzegi się przypieką - w środku ciastka powinny pozostać lekko ciągnące). Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.