niedziela, stycznia 13, 2013

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:
ćwiartka z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
czerwona papryka
papryczka chili (jeśli zupę będą jadły młodsze dzieci, nie dodajemy chili)
zielona papryka
puszka kukurydzy
puszka pokrojonych pomidorów
70g makaronu nitki
oliwa
sól, pieprz
natka pietruszki
1 łyżeczka przyprawy do rosołu lub bulionu eko

Przygotowanie:
Papryczkę chili oczyszczoną z nasion, cebulę oraz czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy razem ok. 10 minut. W tym czasie zagotowujemy w garnku ok. 2 litrów wody. Wkładamy do niej ćwiartkę kurczaka oczyszczoną ze skóry, dodajemy łyżeczkę przyprawy do rosołu lub bulionu eko. Gdy kurczak się podgotuje, wyjmujemy go i drobno porcjujemy. Do pozostałej gotującej się ciągle wody/ rosołu dodajemy makaron. Po ok. 7 minutach przelewamy do zupy warzywa z patelni, pomidory i kukurydzę. Mieszamy, zagotowujemy i wyłączamy kuchenkę. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy natką pietruszki. Można podawać ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...