I
znowu kulinarnie :)
Składniki:
250g
dowolnego mięsa mielonego
puszka
krojonych pomidorów
ok.
50g sera mozzarella w kawałku
łyżka
śmietany lub startej mozzarelli
małe
jajko
mała cebula
mała cebula
2
ząbki czosnku
łyżeczka
majeranku
ewentualnie
zarodki pszenne (zamiast bułki tartej)
sól,
pieprz
odrobina
oliwy
Przygotowanie:
Mięso
mielone wkładamy do większej miski. Drobno siekamy cebulę,
przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do mięsa. Kroimy kostki
mozzarelli o bokach ok.1cm. Do mięsa wbijamy jajko, doprawiamy
majerankiem, solą i pieprzem. Łączymy dokładnie, mieszając ręką.
Jeśli masa jest bardzo mokra dodajemy odrobinę zarodków pszennych.
Bierzemy kostkę mozzarelli i obklejamy ją mięsem mielonym,
formując małe pulpeciki. Ulepione pulpety wkładamy do parownika i
gotujemy (nie podaję czasu, gdyż każdy parownik, parowar czy inne
urządzenie do gotowania na parze ma inny czas gotowania). W tym
czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy,
na której przesmażamy minutę przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, solimy, pieprzymy, a następnie
dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy -do wyboru- łyżkę
śmietany, serka mascarpone lub starty ser mozzarella. Mieszamy, by
ser połączył się z pomidorami. Ugotowane pulpeciki wkładamy do
sosu, dusimy razem jeszcze ok. 5 minut, polewając je sosem. Można
na koniec posypać natką pietruszki lub dodać listki bazylii.
wyglada pysznie:))
OdpowiedzUsuń