czwartek, stycznia 03, 2013

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

I znowu kulinarnie :)

Składniki:
250g dowolnego mięsa mielonego
puszka krojonych pomidorów
ok. 50g sera mozzarella w kawałku
łyżka śmietany lub startej mozzarelli
małe jajko
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
ewentualnie zarodki pszenne (zamiast bułki tartej)
sól, pieprz
odrobina oliwy

Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do większej miski. Drobno siekamy cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do mięsa. Kroimy kostki mozzarelli o bokach ok.1cm. Do mięsa wbijamy jajko, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Łączymy dokładnie, mieszając ręką. Jeśli masa jest bardzo mokra dodajemy odrobinę zarodków pszennych. Bierzemy kostkę mozzarelli i obklejamy ją mięsem mielonym, formując małe pulpeciki. Ulepione pulpety wkładamy do parownika i gotujemy (nie podaję czasu, gdyż każdy parownik, parowar czy inne urządzenie do gotowania na parze ma inny czas gotowania). W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której przesmażamy minutę przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, solimy, pieprzymy, a następnie dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy -do wyboru- łyżkę śmietany, serka mascarpone lub starty ser mozzarella. Mieszamy, by ser połączył się z pomidorami. Ugotowane pulpeciki wkładamy do sosu, dusimy razem jeszcze ok. 5 minut, polewając je sosem. Można na koniec posypać natką pietruszki lub dodać listki bazylii.

1 komentarz:

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...