poniedziałek, września 22, 2014

MAKARON Z PESTO PIETRUSZKOWYM


Na kulinarnych blogach trwa szał na pietruszkowe pesto. Mnie również się udzieliło. Pokochałam pesto pietruszkowe od pierwszego spróbowania. Jest to danie proste, szybkie, smaczne, niedrogie i baaardzo zdrowe! Pełne potrzebnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów!

A jeśli coś Wam zostanie z pesto po obiedzie, spróbujcie również jako sos do pizzy lub smarowidło do chleba. Mmmmm pycha :)

Możecie za każdym razem przygotowywać danie z innym olejem lub oliwą, dodając także za każdym razem inny ser...

Składniki:
100 ml oleju rzepakowego, ale może być też każdy inny, jak i oliwa z oliwek
100 g mozarelli lub parmezanu lub innego sera
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
0,5 pęczku koperku
0,5 pęczku natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/5 szklanki wody po gotowaniu makaronu

makaron

Przygotowanie: 
Na suchej patelni uprażyć na ziarna słonecznika i dyni. Do blendera wrzucić koperek, pietruszkę, czosnek- zmiksować. Dodać oliwę oraz ser- ponownie zmiksować w blenderze.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odlać 1/5 szklanki wody. Dolać do przygotowanego pesto. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem makaron wymieszać z pesto.

1 komentarz:

Dziękuję za każdą opinię :) Twoje zdanie na ten temat jest dla mnie niezwykle ważne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...