poniedziałek, września 22, 2014
MAKARON Z PESTO PIETRUSZKOWYM
Na kulinarnych blogach trwa szał na pietruszkowe pesto. Mnie również się udzieliło. Pokochałam pesto pietruszkowe od pierwszego spróbowania. Jest to danie proste, szybkie, smaczne, niedrogie i baaardzo zdrowe! Pełne potrzebnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów!
A jeśli coś Wam zostanie z pesto po obiedzie, spróbujcie również jako sos do pizzy lub smarowidło do chleba. Mmmmm pycha :)
Możecie za każdym razem przygotowywać danie z innym olejem lub oliwą, dodając także za każdym razem inny ser...
Składniki:
100 ml oleju rzepakowego, ale może być też każdy inny, jak i oliwa z oliwek
100 g mozarelli lub parmezanu lub innego sera
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
0,5 pęczku koperku
0,5 pęczku natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/5 szklanki wody po gotowaniu makaronu
makaron
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć na ziarna słonecznika i dyni. Do blendera wrzucić koperek, pietruszkę, czosnek- zmiksować. Dodać oliwę oraz ser- ponownie zmiksować w blenderze.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odlać 1/5 szklanki wody. Dolać do przygotowanego pesto. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem makaron wymieszać z pesto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O coś dla mojej mamy, ostatnio stala się maniakiem pesto
OdpowiedzUsuń